Evert Lundgren (i förarsätet), Tom Olson och Göte Hilding hoppas kunna få fler ungdomar intresserade av äldre fordon. ”Vårt mål är att hobbyn kan gå vidare. Det är grunden i det,” säger Tom Olson.

Evert Lundgren (i förarsätet), Tom Olson och Göte Hilding hoppas kunna få fler ungdomar intresserade av äldre fordon. ”Vårt mål är att hobbyn kan gå vidare. Det är grunden i det,” säger Tom Olson. Foto: Jonas Lundin

”Detta är nostalgikultur”

Lokaltidningen träffade trion bakom Thulinträffen

LANDSKRONA. Thulinträffen har sedan starten i mitten av 90-talet vuxit till Skånes förmodligen största fordonsträff. Den 20 juli är det dags igen. Grundarna Evert Lundgren, Tom Olson och Göte Hilding är still going strong.

Av
Jonas Lundin

– Vi har kört mycket med den, både i Danmark, England och Skottland. Har man slagit ner cabben och kör, så är folk intresserade, säger Evert Lundgren.

Han backar ut sin A-Ford Roadster från 1931 ur garaget i Landskrona. Den är rätt så ovanlig, en två-sitsig ”cab”, med en så kallad ”svärmorslucka” baktill med plats för någon passagerare till.

När Evert Lundgren, Tom Olson och Göte Hilding drog igång Thulinträffen en gång i tiden, så kunde de inte tro att den skulle bli så stor som den är idag

– Rekordet är drygt 400 fordon. Räknar du både förare och lite passagerare, det blir rätt mycket. Vi fyller ju upp hela Citadellområdet, säger Tom Olson.

Norrlandskörd men inköpt i Häljarp, berättar Evert Lundgren om sin A-Ford från 1931.

Norrlandskörd men inköpt i Häljarp, berättar Evert Lundgren om sin A-Ford från 1931. Foto: Jonas Lundin

Dagen före Thulinträffen, fredagen den 19 juli, är det cruising, något om blivit populärt bland Landskronaborna.

– Hela stan är på tå den fredagen. Varenda balkong på Eriksgatan är det folk på, säger Tom Olson.

De berättar om en av de första upplagorna av Thulinträffen. Då gick kortegen av fordon från Saxtorp till Citadellet via karnevalsområdet. Göte Hilding, som då var brandmästare på brandstationen, slog en telefonsignal in till vakten på brandstationen som stängde rödljusen ut på väg 17.

– Jag sa till vakten. Det var på den tiden man hade vakt på Landskrona brandstation, inte SOS. Så vi tryckte på ljuset så att vi kom fram, men det är preskriberat nu, säger Göte Hilding och skrattar.

Årets upplaga av Thulinträffen har Citroën 100 år och Mini 60 år som tema, men huvudtemat är mannen som gett fordonsträffen dess namn. Det är nämligen hundra år sedan som flygpionjären Enoch Thulin dog under en flyguppvisning.

Thulinträffen 2019

Thulinträffen äger i år rum lördagen den 20 juli klockan 10-16 på Citadellet i Landskrona. Utställning av veteranfordon av allehanda slag, veteranprylmarknad och försäljning av mat, dryck och glass. Fordonen, uppemot 400, presenteras av Jan Tromark. Underhållning samt visning av Citadellet, koloniträdgårdarna med mera. På fredagen den 19 juli blir det traditionsenlig cruising i stan med start klockan 18. Turen går från Skeppsbron, via Storgatan, Artillerigatan, Strandvägen, Erikstorpsvägen, Helsingborgsvägen, Ringvägen, Österleden till Rådhustorget/Kasernplan där fordonen kommer att stå uppställda till allmän beskådan. Arrangör är Motorhistoriska klubben i Skåne.

Publicerad 15 July 2019 07:00