Max Zetterström bor och är uppvuxen i Borstahusen. Han tillhör toppskiktet i sin klass (optimistjolle) i Sverige. I slutet av juli är det dags för nordiska mästerskapen i Norge.

Max Zetterström bor och är uppvuxen i Borstahusen. Han tillhör toppskiktet i sin klass (optimistjolle) i Sverige. I slutet av juli är det dags för nordiska mästerskapen i Norge. Foto: Jonas Lundin

Seglartalang laddar för nordiska mästerskapen

Max Zetterström hoppas bli bland de fem bästa

LANDSKRONA. Optimistjolleseglaren Max Zetterström från Borstahusen tillhör toppskiktet i Sverige och tävlar regelbundet runt om i Europa. I slutet av juli är det dags för nordiska mästerskapen i Norge.

Av
Jonas Lundin

Det strömmar musik ur en bärbar liten högtalare vid hamnkanten i Borstahusen. Under fyra veckor har 65 barn gått på seglarskola i Borstahusens Segelsällskaps regi. Ur en av optimistjollarna hoppar Patrick Alexandersson och Joel Ahlberg Boström. Det är inte första gången någon av dem går på seglarskola här.

– Seglarskolan är ganska rolig. Jag var med förra sommaren också, man får lära sig segla och alla är snälla och roliga, säger Patrick Alexandersson.

– Att hålla koll på allting, vinden och rodret, det kan vara svårt, men det är också roligt, säger Joel Ahlberg Boström.

En av ledarna på seglarskolan är Louise Zetterström. För ett par år sedan tävlade hon bland världens främsta i öppna asiatiska mästerskapen i optimistjolle i Indien.

Patrick Alexandersson (närmast) och Joel Ahlberg Boström var två av ungdomarna som gick på seglarskola hos Borstahusens Segelsällskap.

Patrick Alexandersson (närmast) och Joel Ahlberg Boström var två av ungdomarna som gick på seglarskola hos Borstahusens Segelsällskap. Foto: Jonas Lundin

– Numera seglar jag en annan båt, som heter Laser. Jag tränar och tävlar inte jättemycket numera. Men jag ska på nordiska mästerskapen, tillsammans med min bror Max, men han ska segla optimistjolle, säger hon.

– Jag tränar och tävlar när jag har tid, jag har börjat gymnasiet nu också, så det tar ganska mycket tid, säger 17-åringen.

Lillebror Max Zetterström, 13 år, dyker upp. Han har för andra året i rad kvalificerat sig till svenska landslaget i segling (optimistjolle). Han kommer att representera Sverige på nordiska mästerskapen i slutet av juli. Dessa äger rum i Tönsberg, som ligger tio mil söder om Oslo. Där hoppas Max Zetterström på en topp fem-placering.

Optimistjolle kan man segla och tävla i till och med det året som man fyller femton år.

– Vissa slutar tidigare för att de inte får plats i båten. Jag kommer förmodligen köra så länge jag får, säger Max Zetterström.

Han har inte riktigt bestämt än vilken klass han ska byta till därefter.

– Jag funderar lite på att segla tvåmansbåt, som heter 29er.

Vad är det roligaste med den här sporten?

– Man kan alltid utveckla sig, sedan får man åka runt i världen och i Sverige och träffa mycket folk och kompisar, säger Max Zetterström.

Patrick Alexandersson och Joel Ahlberg Boström (skymd) under en dag på seglarskolan.

Patrick Alexandersson och Joel Ahlberg Boström (skymd) under en dag på seglarskolan.

Publicerad 17 July 2019 07:00