Förutom brottsutredningen har polisen genomfört trygghetsskapande åtgärder i den drabbade stadsdelen Öster. Bland annat har ridande poliser kommenderats från Malmö.

Förutom brottsutredningen har polisen genomfört trygghetsskapande åtgärder i den drabbade stadsdelen Öster. Bland annat har ridande poliser kommenderats från Malmö. Foto: Per Eeg-Olofsson

Våldsvåg i Landskrona: Fyra intagna på förhör

Narkotika och svartcigaretter fynd vid husrannsakan

LANDSKRONA.

En skjutning, en sprängning och en upphittad handgranat. Efter tre händelser, med brottsrubricering mordförsök, under samma natt genomför polisen i nordvästra Skåne en stor insats i Landskrona. Fyra personer i den kriminella miljön har tagits in för förhör, och husransakningar har genomförts.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var natten mellan måndag och tisdag som stadsdelen Öster i Landskrona skakades av våldsvågen, som sannolikt handlar om uppgörelser mellan kriminella grupper. Under de följande dagarna har polisen genomfört en stor insats med teknisk undersökning, dörrknackning, förhör av vittnen och den målsägande man i 20-årsåldern som skjutits i benet. Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Polisen jobbar efter flera spår när det gäller skjutningen berättar förundersökningsledare Kenth Pehrsson.

– Det ligger i det utredningspaketet, om det rör sig om att man tagit fel på person, en förlupen kula, en olyckshändelse eller om det var riktat mot honom, säger Kenth Pehrsson

Sedan en tid sitter även fler övervakningskameror uppe i området, och videomaterial från dem kan vara viktigt i brottsutredningen – men ännu är polisen förtegen om vad det materialet gett.

– Det är inget vi kommenterar i nuläget. Vi har tagit in materialet och jämför det med uppgifter från annat håll. Vad man kan säga är att det är en viktig informationsbärare.

Förutom övriga våldsdåd inträffade en grov misshandel på koloniområdet Larvi under måndagskvällen. En man i sextioårsåldern angreps av fyra eller fem gärningsmän och blev slagen i huvudet med tillhyggen. Det är inte avfört att den händelsen kan ha koppling till övrigt våld under natten.

– Med tanke på hur nära det ligger i tid och avstånd så ser vi på kopplingar till de andra utredningarna. Så gör man vid alla grova brott, säger Kenth Pehrsson.

Fyra personer har hämtats in för förhör, och i samband med det har det gjorts husrannsakningar, något som Kenth Pehrsson bekräftar. Under en husrannsakan som gjorts i samband med detta fann polisen en mindre mängd narkotika samt 200 limpor med smuggelcigaretter, det uppger Tidningarnas telegrambyrå TT.

– Vi har en god bild av vilka personerna är som ingår i den kriminella miljön och det är fyra av dessa som inledningsvis har hämtats in till förhör, säger Jonas Berg, kommenderingschef för insatsen i Landskrona till TT.

Publicerad 01 August 2019 11:37