Så här glada blev André Varga (till vänster) och Martin Kristenssen efter att de klarat målet om att simma till Ven.

Så här glada blev André Varga (till vänster) och Martin Kristenssen efter att de klarat målet om att simma till Ven. Foto: Privat

Simningen till Ven lyckad – trots alla fiskebåtar: "Man är helt maktlös"

André Varga trotsade vattnet – och alla fiskebåtar

LANDSKRONA.

Kompisarna André Varga och Martin Kristenssen fick samsas med tumlare och en tät ström av fiskebåtar under lördagens simtur från Landskrona till Ven. "Vilken magisk dag", utbrister den förstnämnda.

Det var i förra veckan som lokaltidningen.se tog ett snack med André Varga inför hans och Martin Kristenssens stundande utmaning att simma den dryga sex kilomter långa turen från Lindeshamn i Landskrona till Ven.

De nådde fram, och känslan av att ha klarat av det är underbar, förklarar den förstnämnda.

– En riktigt rolig upplevelse. En fantastisk morgon, säger han i efterhand.

Det kändes nästan som att den skulle komma rakt in i sidan på oss

Inte för att det inte fanns utmaningar i vattnet. De delade vatten med tumlare och inte minst fiskebåtar. Många fiskebåtar. Att de var så många förvånade André, som inte är någon särskilt van simmare.

– Vi simmade rakt in bland alla fiskebåtar i sundet. En av fiskebåtarna låg lite väl nära oss, det var lite speciellt. Man känner sig helt maktlös i plurret. Det kändes nästan som att den skulle komma rakt in i sidan på oss. Men det gick bra, säger han.

Länge hade han känslan av att de bara simmade och simmade, utan att komma ett dugg närmare målet.

– Det upplevdes som mycket längre än jag hade väntat mig. När vi hade simmat fyra kilometer kände jag att Ven var rätt långt borta. Efter fem kilometer kände jag fortfarande att Ven var långt borta. Men till sist nådde vi fram och det blev totalt 6,6, kilometer när vi nådde stranden.

Fiskebåtarna låg täta i sundet när de båda kompisarna skulle simma.

Fiskebåtarna låg täta i sundet när de båda kompisarna skulle simma. Foto: Privat

Var du någon gång på väg att ge upp?

– Nej, aldrig. Absolut inte. Jag var rädd för kramp och sånt. Jag kände några gånger i benen att de höll på att låsa sig. Men det höll sig borta. Kroppen höll skitbra ändå, säger André Varga som nu har sin första Iron man den 17 augusti att se fram emot.

En tur till Ven låter som en bra uppladdning.

– Ja absolut, nu ska den distansen inte vara några problem. Såna här långa pass bryter alla mentala spärrar.

Förutom Iron man då, har du fått upp ögonen för någon annan utmaning?

– Ja, nu har jag och ett par kompisar börjat snacka om att springa upp för Kebnekaise istället, helgen den 28-29 september.

Vad är det som lockar med det?

– Det är väl något man haft på sin bucket list länge och nu kom en vän och ställde frågan och det är jag jäkligt glad för. Nu är vi några stycken som ska satsa på detta.

Då väntar lite backträning för dig nu då?

– Ja, precis men jag hoppas att grundkonditionen ska hålla. Man måste ha lite skoj att se fram emot, så håller man soffan på avstånd.

Publicerad 06 August 2019 09:22