Med ett nytt styre kommer SD att väcka liv i tidigare förslag, bland annat att införa en så kallad ”fixartjänst” i kommunen.

Med ett nytt styre kommer SD att väcka liv i tidigare förslag, bland annat att införa en så kallad ”fixartjänst” i kommunen. Foto: Jonas Lundin/Arkiv/Mostphotos.

SD dammar av förslag om fixartjänst

Hoppas kunna fixa fram pengar efter maktskifte i kommunen

SVALÖV.

Två gånger har SD i Svalöv fått nej till förslaget om att inrätta en så kallad ”fixartjänst”. Med ett nytt politiskt styre där SD håller i rodret gör partiet ett nytt försök att införa denna service för äldre.

Av
Per Eeg-Olofsson

Så kallade ”fixartjänster” finns i flera av landets kommuner. Det är en service för äldre, där de kan få kostnadsfri hjälp med enklare vardagsbestyr, som att byta en glödlampa. Tanken är att förhindra fallolyckor och därmed spara de skattepengar som den efterföljande vården kostar.

En god idé även för Svalöv menar SD som två gånger försökt få igenom sitt förslag i kommunfullmäktige. På fullmäktigemötet den 17 december förra året gjorde partiet ett yrkande om att ge vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att undersöka möjligheterna till en sådan tjänst. Det röstades dock ned av de övriga partierna. På fullmäktigemötet den 21 januari i år gjorde SD ett nytt försök, denna gång som en motion. I motionen hänvisar SD till en kartläggning som Verket för innovationssystem presenterat 2013, och som anger att en kommun i Svalövs storlek kan spara runt 800 000 kronor per år med en fixartjänst.

Även som motion blev förslaget nedröstat, men sedan januari har det som bekant hänt en hel del i Svalövspolitiken. Nu är SD största parti i alliansen med M och KD, med L som stödparti. Och det gör att SD kan damma av förslaget om en fixartjänst i Svalöv.

– Det är inget som är klart, vi kommer gå igenom alla frågor tillsammans i Framgång Svalöv. säger Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

– Men det är en högprioriterad fråga.

Han betonar att en sådan tjänst inte skulle handla om att utföra vanliga hushållssysslor.

– Vi har haft en likande tjänst i kommunen tidigare, men det var mer en utförartjänst, säger Teddy Nilsson.

– En fixartjänst ska inte utföra trädgårdsarbete och konkurrera med kommunens anläggningsfirmor till exempel. Det är tjänster tre steg upp kan man säga, byta glödlampor och sätta upp gardiner till exempel.

När det blir ett skarpt förslag av fixartjänstfrågan vågar inte Teddy Nilsson säga.

– Nu har vi precis gått in i steget att få ihop en funktionell budget, det ligger i det paketet, säger han.

– Om budgeten kan jag säga att det inte blir några stora rörelser i båten som redan gungat tillräckligt. Vi spelar inte lotto med kommunens pengar.

Eventuellt kommer fixartjänsten ingå i ett utredningsuppdrag som politiken redan lagt på förvaltningen, nämligen att utreda förutsättningar för biståndsprövade så kallade ”välfärdscheckar”, som bland annat skulle kunna berättiga till fixar-insatser.

– Vi har ju jobbat lite i uppförsbacke tidigare, i och med att samtliga partier sagt nej. Men nu är ju läget ett annat, säger Teddy Nilsson.

Publicerad 07 August 2019 14:46