Viktoria Tolstoy.

Viktoria Tolstoy. Foto: Gregor Hohenberg

Stor variation på lilla festivalen i stora kyrkan i lilla byn

Musikal, renässansmusik, berättande, körmusik och folkmusik på programmet

LANDSKRONA.

På söndag, den 11 augusti, börjar årets upplaga av Asmundtorpsfestivalen, lite av en outsider i musikfestivalsammanhang. Även i år handlar det om ett program med bred musikalisk spännvidd i det lilla samhällets relativt stora kyrka.

Av
Per Eeg-Olofsson

Precis som tidigare år är det Asmundtorps församling som står som arrangör för festivalen, där alla föreställningar är gratis. Nio sådana blir det, med start söndagen den 11 augusti. Alla ges i Asmundtorps kyrka, och alla börjar klockan 19.

Först ut är musikalartisten Gunilla Backman, kanske mest känd för rollen som ”Donna” i musikalen Mamma Mia på Cirkus i Stockholm. Men i bagaget finns även roller i till exempel Les Miserables, Miss Saigon, West Side Story, Chess med flera, både i Sverige och utomlands. Hon sjunger och berättar om sin karriär, bland annat blir det musik ur konserten ”One Voice”, en hyllningskonsert till Barbara Streisand.

Gunilla Backman.

Gunilla Backman. Foto: Christer Sturmark.

Under måndagen är det betydligt äldre tongångar som gäller. Då kommer renässansensemblen Ensemble Hven till kyrkan. Det blir musik av Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) som på ett finurligt sätt lyckade kombinera den katolska kyrkans nya krav på att texten ska vara tydligt hörbar med flerstämmighet.

Ensemble Hven.

Ensemble Hven. Foto: Lennart Perlenhem

Tisdagen bjuder på en tv-kändis. Programledaren med mera Anders Lundin kommer till kyrkan med en föreställning om lägereldsberättande – från stenålder till tv-kväll. Musik blir det så klart, Lundin själv på gitarr och medmusikanten Anders Jonas Olofsson på kontrabas.

Anders Lundin.

Anders Lundin. Foto: Angelica Engström

Under onsdagen blir det eventuellt trångt i kyrkan, för då kommer Danmarks Radios Vokalensemble. Det är en 18 sångare stark kör, där alla är professionella sångare. Musik av både danska och svenska tonsättare kommer höras, och av britten Edward Elgar. Temat är sommar, kärlek och nordiskt vemod.

Damarks radios vokalensemble.

Damarks radios vokalensemble. Foto: Per Morten Abrahamsen

Även under torsdagen blir det skönsång – om än från färre sångare. Vokalgruppen Pros & Cons sjunger á capella, men kan med sina röster ge illusionen av ett helt band. Allt från pop till folkvisa står på repertoaren, och däremellan humoristiska reflexioner.

Pros & Cons.

Pros & Cons. Foto: Jesper Berg

Jo då, hon är ättling till den ryska författaren, men Viktoria Tolstoys begåvning ligger inom musiken och då särskilt jazzsång. Stora genombrottet kom i mitten av 90-talet, men Viktoria Tolstoy har alltid haft musiken omkring sig, pappa är musikvetaren Erik Kjellberg. Under fredagen sjunger hon med pianoackompanjemang.

West of Eden.

West of Eden. Foto: Martin Permer

Medryckande slingor av irländsk/keltisk typ är det som gäller för svenska folkmusikbandet West of Eden som under 20 år etablerat sig som ett av de främsta inom genren – och då inte bara i Sverige. Med en ny skiva i bagaget kommer de till Asmundtorp under lördagen.

Conny Thimander .

Conny Thimander . Foto: Press

Malmö opera har tagit för vana att skicka sina sångare om inte land och rike, så åtminstone Skåne runt för att göra PR för den kommande säsongen. Solisterna Emma Lyren Fernandes och Conny Thimander är sådana ambassadörer under höstens ”Kick off”. Under torsdagen den 22 augusti kommer de till Asmundtorps kyrka och bjuder på smakbitar från säsongens uppsättningar.

Åsa Jinder.

Åsa Jinder. Foto: Press

Sist ut är Åsa Jinder, söndagen den 25 augusti, och då vet de flesta att det handlar folkmusik och folkton. Men inte enbart, den före detta riksspelmannen har många strängar inte bara på sin nyckelharpa utan även på sin metaforiska lyra. Under söndagen ges föreställningen ”Sommarens pärlor”. Det blir allsång i kyrkan, där publiken kan stämma in i sådant som ”I denna ljuva sommartid”, eller ”Här är gudagott att vara”.

Publicerad 07 August 2019 07:00