Kommunanställda betraktar förödelsen vid stadshusets entré då flera stora fönsterrutor och en skulptur förstörts.

Kommunanställda betraktar förödelsen vid stadshusets entré då flera stora fönsterrutor och en skulptur förstörts. Foto: Per Eeg-Olofsson

Efter bomben: ”Fortsätta som vilken torsdag som helst”

Kommunpersonal erbjuds krisstöd dagen efter bombdåd

LANDSKRONA. Arbetsdagen började annorlunda för de kommunanställda som jobbar i det bomdådsdrabbade stadshuset. Samtidigt uppmanar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) till att jobba på och fortsätta ”som vilken torsdag som helst”.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var 23.04 som polisen fick larm om detonationen vid stadshuset, minuter efter att det smällt så högt att smällen uppfattades i stora delar av staden. Polisens nationella bombskydd kallades till platsen, och efter att de säkrat den och tekniker varit på plats hävdes avspärrningarna.

Flera stora glasrutor mot kommunhusets reception och trapphall gick sönder i sprängningen.

Flera stora glasrutor mot kommunhusets reception och trapphall gick sönder i sprängningen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det var dock en scen med förödelse som mötte kommunanställda och flanörer på morgonen, där flera stora glasrutor funnits var det öppet rakt in i stadshusets reception, med högar av glassplitter utanför på gatstenen.

Det blev kö in till stadshuset efter att alla kommunanställda i huset varit på ett informationsmöte om sprängningen på Hotell Öresund.

Det blev kö in till stadshuset efter att alla kommunanställda i huset varit på ett informationsmöte om sprängningen på Hotell Öresund. Foto: Per Eeg-Olofsson

Arbetet i huset pågår dock som vanligt under torsdagen berättar stadsdirektör Christian Alexandersson under en presskonferens på förmiddagen.

– Vid midnatt gick kommunen upp i stabsläge i samverkan med polisen. Kommunen började då informera allmänheten, media och våra medarbetare, säger han.

Stabsläge är ett beredskapsläge som för kommuner innebär att personer med nyckelfunktioner träffas för analys och åtgärder. Ofta är det kommunstyrelsens ordförande, räddningschef, stadsdirektör, informationschef och säkerhetschef.

– Klockan nio idag har all personal i huset informerats om nattens händelser på ett möte, säger stadsdirektör Christian Alexandersson.

– Det har vidtagits trygghetsskapande åtgärder och erbjudits krisstöd.

Att kommunen fortsätter jobba som vanligt har ett stort signalvärde sade Torkild Strandberg (L) under förmiddagens presskonferens.

Att kommunen fortsätter jobba som vanligt har ett stort signalvärde sade Torkild Strandberg (L) under förmiddagens presskonferens. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg betonar att det är viktigt att fortsätta arbetet som vanligt.

– Det är viktigt att se till att kommunen fungerar som vilken torsdag som helst och finnas till för medborgarna. Det har ett stort signalvärde.

Ett annat budskap riktar han, eventuellt, till polischefen Patric Heimbrand som står bredvid honom.

– Polisen måste se till att människor som begår den här typen av brott inte går fria på gatan. Det är något som ett civiliserat samhälle inte har råd med.

Kommunens tillförordnade säkerhetschef Göran Magnusson Skoglund berättar att flera säkerhetshöjande åtgärder vidtas under dagen, både omedelbara och mer långsiktiga. Vilka de är vill han dock inte gå in på. Bakom herrarna på presskonferensen skymtade några: två inhyrda väktare vid en ödelagd entré.

Polisen och kommunen kallade till gemensam presskonferens under förmiddagen.

Polisen och kommunen kallade till gemensam presskonferens under förmiddagen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 08 August 2019 14:13