Vanligtvis är det många som är nyfikna på Gråen och Gipsön. Denna bild är från när Lokaltidningen följde med guidad tur 2016.

Vanligtvis är det många som är nyfikna på Gråen och Gipsön. Denna bild är från när Lokaltidningen följde med guidad tur 2016. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Passa på att komma ut till svårnådda öar

Guidade turer till Gråen och Gipsön under två söndagar

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Gråen och Gipsön ligger bara några tiotal meter från fastlandet, ändå är de svårnådda för de flesta. Dels eftersom det krävs egen båt för att komma dit, dels eftersom fågelskydd gäller en stor del av året på Gråen, den delen av de sammanlänkade öarna som är ett misslyckat och aldrig färdigställt fästningsbygge från 1700-talet. Men under sensommaren brukar Landskrona stad ordna några guidade turer på öarna för nyfikna. I år blir det söndagarna den 18 och den 25 augusti. Som tidigare år är det Landskrona-kunniga guiden Sven-Erik Thosteman som leder vandringarna. Eftersom turerna bitvis kräver god balans är endast vuxna välkomna, ordentliga skor rekommenderas. Intresserade kan anmäla sig via e-post till visit@landskrona.se. Det är begränsat antal platser, och den som får plats betalar en förskottsbetalning på 295 kronor via appen Swish.

När? Söndagarna 18 och 25 augusti, klockan 16 till 19.

Var? Gråen och Gipsön.

Publicerad 09 August 2019 10:00