Två låtar,

Två låtar, "Sång till friheten" och "Den jag kunde va", spelade Mikael Wiehe för att hedra vännen Björn Afzelius. Foto: Per Eeg-Olofsson

Wiehe hyllade vännen Afzelius med sång

Sångare och stadsarkitekt hedrade med minnesstenar

Björn Afzelius och Frans Ekelund, de namnen går nu att läsa för den som slår ned blicken under promenad på Järnvägsgatan. Och när årets minnesstenar skulle avtäckas så blev det med en mindre konsert.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var många som väntade tålmodigt i skuggan på Järnvägsgatan när den första minnesstensmottagaren presenterades av kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (L). Den närmare presentationen gjordes dock av Johan Nilsson. Han är chef för stadsbyggnadsförvaltingen och därför på sätt och vis efterföljare till Frans Ekelund (1882-1965). Frans Ekelund var nämligen stadsarkitekt i Landskrona, i inte mindre än 36 år, mellan 1913 och 1949. Knappast ett bekant namn för alla Landskronabor, men många är det som dagligen ser någon av de många byggnader i staden som han antigen ritade själv, eller bidrog till som stadsarkitekt. egna hems-husen och lasarettet är bara några exempel.

För själva avtäckningen av stenen stod Frans Ekelunds son, Hilding Ekelund.

– Jag är väldigt stolt över att få avtäcka min fars platta här idag, sade han.

Hilding Ekelund (till vänster) fick äran att avtäcka minnesstenen över sin pappa, stadsarkitekten Frans Ekelund.

Hilding Ekelund (till vänster) fick äran att avtäcka minnesstenen över sin pappa, stadsarkitekten Frans Ekelund. Foto: Per Eeg-Olofsson

Den tålmodiga väntan som nämnts ovan, berodde på att större delen av publiken sannolikt kommit för att se, och inte minst höra, dagens kändis. Sångaren Mikael Wiehe var där för att avtäcka stenen för vännen Björn Afzelius (1947-1999). Björn Afzelius kanske snarare förknippas med Malmö och tiden i Hoola Bandoola Band, där även Mikael Wiehe ingick. Men en del av sin ungdom tillbringade Björn Afzelius här i staden, eftersom familjen flyttade flera gånger under uppväxten.

– Här lärde han sig att man får på käften om man pratar stockholmska, konstaterade en skämtsam Mikael Wiehe, som även bjöd på en skröna från turnélivet.

Mikael Wiehe fick hålla sig i

Mikael Wiehe fick hålla sig i "kulisserna" medan första minnsstenen avtäcktes, Frans Ekelunds. Kulisserna i det här fallet var en klädaffär. Foto: Per Eeg-Olofsson

Den musikaliska hyllningen till vännen var finstämd, och bestod dels av Björn Afzelius egen låt ”Sång till friheten” och dels av ”Den jag kunde va”. Det är en sång som Mikael Wiehe skrev 1999 när Björn Afzelius insjuknat i lungcancer.

– Det är klart att det var konkurrens, det blir det alltid mellan män. Vi började som storebror och lillebror, jag var storebror. Men så småningom blev det ombytta roller, och han fanns där för mig när jag som bäst behövde det, berättade Mikael Wiehe om deras relation.

Ett litet nagel-haveri avbröt Mikael Wiehes gitarrsolo under

Ett litet nagel-haveri avbröt Mikael Wiehes gitarrsolo under "Sång till friheten". Efter en snabb insats med en nagelklippare satt solot. "Ni ser inte Frank Sinatra klippa naglarna på scen. Inte Elvis Presley, inte John Lennon. Men Mikael Wiehe, han vågar.", sade sångaren skämtsamt. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det var många som ville ha en bild av proggsångaren från Malmö efter avtäckningen.

Det var många som ville ha en bild av proggsångaren från Malmö efter avtäckningen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Två nya namn syns nu på marken på Järnvägsgatan: Frans Ekelund och Björn Afzelius.

Två nya namn syns nu på marken på Järnvägsgatan: Frans Ekelund och Björn Afzelius. Foto: Per Eeg-Olofsson

Så lyder motiveringarna

”Frans Ekelund var framstående stadsarkitekt i Landskrona under 36 år. Han kom för att rita monumentala byggnader men insåg att staden behövde bättre bostäder för sina invånare. Egna Hem och andra byggnader kom till och tidigt tog han till sig tankarna om trädgårdsstaden som ville växa på många sätt. Frans Ekelund har på ett ypperligt sätt satt sin prägel på arkitekturstaden Landskrona.”

”Björn Afzelius tillbringade några år i staden, som han återkommit till i olika sammanhang. Han lärde sig här skånska samt fick ett nytt perspektiv på livet. Björn blev en av våra mest kända artister och bildade Hoola Bandoola Band tillsammans med bland annat Mikael Wiehe, dagens minnesstensavtäckare. Han har genom sin gärning satt Landskrona på den progressiva musikkartan.”

Publicerad 09 August 2019 18:06