I år blir det kanske tio procent mer höstvete än en normalskörd uppskattar Daniel Nylander. Men en god skörd räcker inte för att täcka fjolåret förluster.

I år blir det kanske tio procent mer höstvete än en normalskörd uppskattar Daniel Nylander. Men en god skörd räcker inte för att täcka fjolåret förluster. Foto: Per Eeg-Olofsson

”En bra skörd täcker inte förlusterna”

Årets skördar ser goda ut – men spåren av förra året torka dröjer kvar

SKÅNE.

När Lokaltidningen träffar lantbrukaren Daniel Nylander, ett år efter förra sommarens rekordtorka, konstaterar han att det onekligen ser bra ut med årets skörd. Men även att en bra skörd inte räcker för att ställa till rätta effekterna av torkan förra sommaren.

Av
Per Eeg-Olofsson

Daniel Nylander erbjuder tidningens reporter kaffe i köket på gården utanför Rydebäck. Och han häller upp en stor mugg till sig själv. Han har varit uppe hela natten för att så raps. Dessa veckor i augusti blir det minus på sömnkontot för lantbrukare när skörden ska bärgas.

För ungefär ett år sedan åkte Lokaltidningen med honom i tröskan på ett fält utanför Tågarp, förutom att ha eget lantbruk med gårdsbutik är Daniel Nylander driftsledare på Rönneberga jordbruk. Då kunde han konstatera att skörden av höstvete såg ut att bara bli 40 procent av en normalskörd, efter den långa torkan.

– Det har varit ett händelserikt år, säger Daniel Nylander med ett snett leende.

Han berättar att det egna jordbruket trots allt klarat sig hyfsat genom krisen, med en marginell vinst vid årsslutet.

– Spannmålen gav inga pengar. Det var halmen som blev räddningen för oss. All halm vi hade gick med lastbil till en mjölkproducent på Öland. Det blev inga röda siffror, men hade jag räknat alla extratimmar så hade det blivit det.

I år är axen på höstvetet fulla. ”Förra året var det kanske bara tio korn per ax” berättar Daniel Nylander.

I år är axen på höstvetet fulla. ”Förra året var det kanske bara tio korn per ax” berättar Daniel Nylander. Foto: Per Eeg-Olofsson

Efter att skördat höstskörden flera veckor tidigare än normalt tog Daniel Nylander en chansning, som visade sig gå hem. Foderbristen pressade upp priserna och han satsade på fodergrödor.

– Jag sådde blandat havre och korn direkt efter skörden, och den varma hösten gav bra avkastning. Men hade den varit kall och regnig så hade det blivit en förlust till.

Det är långt ifrån alla lantbrukare som lagt om rutinerna efter förra sommarens torka.

– De flesta har traditionell växtordning med raps-vete-korn. Lantbrukarkåren ändrar sig inte så fort.

Det var många som drabbades hårt.

Även om årets skörd blir normal, eller lite bättre, kommer sommaren 2018 märkas i jordbrukens ekonomi lång tid framöver menar Daniel Nylander.

– Många fick gå till banken och ta lån. Och jag tror att de är många som har leverantörsskulder som de ligger och betalar ränta på. Det var många som drabbades hårt, en bra skörd täcker inte de förlusterna.

– Dessutom är skörden inte bärgad ännu. Vi vill inte ha mer regn, men vädret ser inte lovande ut.

Publicerad 14 August 2019 07:00