I efterdyningarna av förra veckans sprängning utanför stadshuset föreslår S nu en partiöverskridande ”Kommission för trygghet”.

I efterdyningarna av förra veckans sprängning utanför stadshuset föreslår S nu en partiöverskridande ”Kommission för trygghet”. Foto: Arkiv

S efterlyser partiöverskridande trygghetskommission

Får ljummet mottagande från treklöverhåll

LANDSKRONA. Trots de många skjutningarna och sprängningarna i Landskrona på senare tid, är frågan om förra veckans explosion vid stadshuset inte skakat staden mer än tidigare. Nu efterlyser Socialdemokraterna en kommission för trygghet. Men mottagande från andra partier är ljummet.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är Socialdemokraternas kommunalråd Fatmir Azemi som skrivit till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg med förslaget om en ny ”kommission för trygghet” (se nedan). Där skulle alla partier som finns i kommunfullmäktige ha representation enligt förslaget.

Redan idag finns det ett lokalt brottsförebyggande råd, men en brist med detta är enligt Fatmir Azemi att endast Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderaterna sitter med där.

Torkild Strandberg är dock tveksam till idén om en sådan kommission.

– Jag tror inte man behöver nya lager med politiska instanser och fler möten, säger han till Landskronaposten/HD.

Även Miljöpartiets kommunalråd Elvir Mesanovic och SD:s Stefan Olsson ställer sig frågande till vad en sådan kommission kan åstadkomma när det gäller grova våldsbrott i staden.

S brev i sin helhet

”Vi Socialdemokrater föreslår en kommission för trygghet.

Vi socialdemokrater anser att tryggheten i Landskrona är hotad. Vi kan inte acceptera angrepp mot våra institutioner, så som Stadshuset utsattes förra veckan, och inte heller skjutningar på stan. Medborgarna i Landskrona skall känna sig trygga och ges de bästa förutsättningarna att förverkliga sig själva i arbets- och samhällslivet. Som tur är kom ingen människa till fysisk skada under förra veckans kraftiga explosion, men risken finns att oskyldiga människor kan komma till skada om detta fortsätter.

Därför skriver jag till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg om detta förslag. Vi vill att kommunstyrelsens ordförande sammankallar alla politiska partier i kommunfullmäktige till en gemensam kommission och arbete kring säkerheten och trygghet i Landskrona.

Det är viktigt att inte ge efter för dessa kriminella och odemokratiska krafter. Vi förutsätter att Landskrona stad ställer upp med de resurser som Polisen begär i sitt arbete med att komma åt och bura in de personer som ligger bakom dessa handlingar. Mer kameraövervakning måste till, men också annat trygghetsskapande arbete behövs.”

Publicerad 14 August 2019 15:40