En forskare, en läkare, en resenär och en kulturjournalist står på programmet för höstens föreläsningar på Pumphuset.

En forskare, en läkare, en resenär och en kulturjournalist står på programmet för höstens föreläsningar på Pumphuset. Foto: Arkiv/privat/wikimedia commons/privat/Kristoffer Lindblad

Skratt, idéhistoria, reseskildring och assyrisk kvinnokamp på Pumphuset

Nu presenteras höstens föreläsningar

LANDSKRONA.

Vare sig vi vill det eller ej närmar sig hösten med naturlagsbunden orubblighet. Och det betyder bland annat nya föreläsningar på Pumphuset. I höst väntar fyra tillfällen, med vitt skiftande ämnen.

Av
Per Eeg-Olofsson

Som vanligt är det Borstahusens museiförening som står som arrangör för föreläsningarna, och alla hålls en tisdag, med start klockan 19.

Först ut, tisdagen den 3 september, är Eva Österberg. Hon är författare och professor emerita i historia från både Lunds och Uppsalas universitet. Hon har riktat in sig på kultur- och socialhistoria, och har studerat olika teman, som kriminalitet, tystnad och kvinnors villkor, under långa tidsaxlar. På pumphuset pratar hon om arbetet med sin nya bok, som har titeln ”Fina och fula känslor”. Intressant vetande om lite av varje utlovas under föreläsningen, som Selma Lagerlöfs pacifistiska kamp under tidigt 1900-tal och Norbert Elias idé om civilisationsprocessen i Europa.

Två veckor senare, den 17 september, är det Fråga Lund-kända läkaren Henrik Widegren som står för underhållning och nya kunskaper. Hans specialitet är öron-näsa-hals, men det har inte hindrat den skojfriska läkaren från att studera hur skratt och glädje påverkar vår fysiska hälsa. Eller, om man så vill. Sanningshalten i påståendet att ”ett gott skratt förlänger livet”. Om detta håller Henrik Widegren låda, och han lär även ha med sig en annan låda, nämligen klanglådan till den gitarr som ackompanjerar hans låtar.

Sten Ullered är en erfaren föredragshållare, och framför allt en erfaren resenär. Den 12 november berättar han om en resa på transsibiriska järnvägen. En 787 mil lång tågfärd i sakta mak, genom Ryssland, Mongoliet och Kina.

Rakel Chukri är kulturskribent på HD/Sydsvenskan och före detta kulturchef på Sydsvenskan. Hon är uppvuxen i en assyrisk familj i Jönköping och vet mycket om assyriska kvinnors kamp för jämställdhet. Den 26 november berättar hon om förändringar för assyriska som nu börjar tillåtas att flytta hemifrån för att studera och jobba. Länge har den syrisk-ortodoxa kyrkans konservativa syn på sådant som kvinnoroller och skilsmässa präglat villkoren.

Föredragen börjar klockan 19 med insläpp från 17.30. Inträdet är 70 kronor utom för föreningens medlemmar som betar 50 kronor. Föredraget med Henrik Widegren kostar lite mer, 120 respektive 100 kronor.

Publicerad 14 August 2019 15:00