Det är Räddningstjänsten Höganäs som utvecklat de två brandsläp som nu finns på plats i Söderåsens nationalpark. Här en bild från när de övar med ett av de sex släpen.

Det är Räddningstjänsten Höganäs som utvecklat de två brandsläp som nu finns på plats i Söderåsens nationalpark. Här en bild från när de övar med ett av de sex släpen. Foto: Räddningstjänsten Höganäs

Terränggående släckvagnar ska skydda nationalparker

Når snabbare till eventuella brandhärdar i parkerna

SÖDERÅSEN

. I år blev det ingen torr sommar, men risken för skogsbränder kan komma tillbaka. För att skydda Söderåsens nationalpark och andra nationalparker i Skåne har räddningstjänster försetts med ny utrustning.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är länsstyrelsen som tagit initiativet för att skydda nationalparkerna Söderåsen och Stenshuvud och naturreservatet Kullaberg. Samabetet med de lokala räddningstjänsterna Söderåsen, Svalöv, Höganäs och Skåne sydöstra har utvecklats. Bland annat innebär det ny utrustning för räddningstjänsterna att arbeta med, under sommaren har två släckvagnar placerats ut i Söderåsens nationalpark. Det handlar om två terränggående vagnar. På dem finns en tank på 350 liter, dieseldriven pump och slang – en släckbil i miniatyr.

– Brandbilar kommer inte åt överallt, men dessa vagnar när anpassade för att kunna dras med en fyrhjuling längs vanliga skogsstigar, säger Daniel Stephanovic på länsstyrelsen till HD/Sydsvenskan, som var först med att rapportera om det stärkta brandskyddet.

Det är räddningstjänsten i Höganäs som utvecklat vagnarna, och även testat dem i skarpt läge på Kullaberg.

Förra sommarens skogsbränder har även lett till andra åtgärder från länsstyrelsens sida. Reglerna för eldning skärps på Söderåsen, Stenshuvud och Kullaberg. Nu gäller att det är eldningsförbud även där, i det fall brandriskprognoserna anger eldningsförbud i de angränsande kommunerna.

En annan åtgärd handlar om att underlätta räddning inne nationalparken. Varje stolpe som markerar vandringslederna ska framöver förses med en ”räddningspunkt”. Alltså en liten skylt med ett nummer för varje stolpe. Genom att tala om numret på räddningspunkten kan en nödställd tala om för räddningstjänsten var han eller hon befinner sig.

Publicerad 14 August 2019 11:30