Inte så lätt, att komma över de relativt höga hindren på terränghoppningsbanan. Men Milana Arbacaiuskaite satte hoppet efter några försök.

Inte så lätt, att komma över de relativt höga hindren på terränghoppningsbanan. Men Milana Arbacaiuskaite satte hoppet efter några försök. Foto: Per Eeg-Olofsson

Många vill prova käpphäst med Cityidrott

Tävling i den nya sporten hölls vid Heleneborgshallen

SVALÖV.

Sommarlovet drar sig mot sitt slut, men några lediga dagar till är det. Dagar att fylla med spännande saker, till exempel att tävla i käpphäst. Under fredagen var det många som ville prova när Cityidrott ordnade tävling i Svalöv.

Av
Per Eeg-Olofsson

På gräsmattorna utanför Heleneborgshallen är tre banor uppbyggda. Plastband markerar banan för dressyr, bredvid finns hinder i en bana för hopp, och ytterligare en bana för terränghoppning. Hoppning, dressyr och terränghoppning, namnen är de samma som i övrig hästsport. För det är poängen med sporten käpphäst, att komma så nära originalet man kan, fast utan häst. Det gäller att ha full kroppskontroll. Men även om det hålls tävlingar i käpphäst, i Finland där sporten är stor finns nationellt mästerskap, så handlar dagens tävlingar mest om att prova på och ha skoj, berättar Emma Brorsson, som är projektledare på arrangerande Cityidrott.

– Vi har tre tävlingsklasser, en för de som aldrig provat, en för de som gjort det lite tidigare, och en mer avancerad, berättar hon.

Det är ett 30-tal deltagare, mest tjejer, som har samlats för att hoppa hinder och framföra dressyrprogram.

– Jag trodde faktiskt inte det skulle bli så många. Men det är många som gör det, en billigare variant av hästsport, säger ungdomsledaren Jakob Ahlesten.

Eftersom sporten är så ny har ledarna på City idrott fått improvisera för att få ihop material till banorna berättar han, en del, inklusive käpphästar till utlåning, är inlånat från Viarps kör- och ridklubb, och några hinder är häcklöpningshinder som lånats in från IF Kronan i Landskrona.

Julia Olsson (till vänster) och Milana Arbacaiuskaite var några av de som kommit för att tävla i käpphäst – fast det såg ut som om övningshoppen var lika roliga.

Julia Olsson (till vänster) och Milana Arbacaiuskaite var några av de som kommit för att tävla i käpphäst – fast det såg ut som om övningshoppen var lika roliga. Foto: Per Eeg-Olofsson

Några som är med och tävlar under dagen är Julia Olsson och Milana Arbacaiuskaite. För dem är det inte riktigt första gången den prövar käpphäst.

– Vi har gjort det hemma också, berättar Milana Arbacaiuskaite.

– Vi byggde ett eget hinder med en gammal pooltrappa, fyller Julia Olsson i.

De vill gärna att det blir fler käpphästtävlingar i Svalöv berättar de.

Projektledaren Emma Brorsson går igenom reglerna för terränghoppningstävlingen.

Projektledaren Emma Brorsson går igenom reglerna för terränghoppningstävlingen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Förutom käpphästtävling så har Cityidrott, vars verksamhet i Svalöv är relativt ny, fler saker på programmet inom kort. På måndag, 19 augusti, blir det hoppland, med uppblåsbar hoppborg och hinderbana även det utanför Helenborgshallen. Mellan klockan 9 och 12 är det öppet för barn på fritids, och efter 13 är det öppet för allmänheten. På tisdag är det ”fotbollshäng” utanför hallen mellan klockan 11 och 15, på plats finns en uppblåsbar fotbollsplan.

– Det är lagom att spela i lag tre och tre. Så alla kan sätta ihop sina egna tremannalag, säger projektledaren Emma Brorsson.

Käpphästar fanns till utlåning för den som inte hade egen. De som utövar sporten gör ofta sin egen häst, och den har alltid ett namn, precis som i övrig hästsport.

Käpphästar fanns till utlåning för den som inte hade egen. De som utövar sporten gör ofta sin egen häst, och den har alltid ett namn, precis som i övrig hästsport. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 17 August 2019 17:15