Ungefär så ser husen ut som KlaraBo vill bygga i Svalöv. Nu kan företagets vd Andreas Morfiadakis se fram emot en snar byggstart.

Ungefär så ser husen ut som KlaraBo vill bygga i Svalöv. Nu kan företagets vd Andreas Morfiadakis se fram emot en snar byggstart. Illustration: KlaraBo/Foto: Jonas Lundin, Arkiv

Efterlängtat stöd gör comeback

Nu kan KlaraBo börja bygga i Svalöv

SVALÖV. Lokaltidningen har tidigare skrivit om bostadsföretaget Klarabos planer på att bygga hyreslägenheter vid den södra infarten till Svalöv. Men beskedet om byggstart har dröjt, eftersom företaget i sin tur har väntat på besked om sökta statliga pengar.

Av
Jonas Lundin

Den minnesgode samhällsmedborgaren minns kanske valet till riksdagen hösten 2018. Politiskt strul följde i valets svallvågor och det tycktes nästan omöjligt att få fram en regering. Det var också då som Sveriges riksdag beslutade om att anta en M/KD-budget. Däri fanns inte tidigare utlovat investeringsstöd, tänkta att hålla hyrorna nere och för energieffektiva hus.

För KlaraBos del handlade det om sammanlagt runt 25 miljoner kronor som företaget sökt av Boverket. De pengarna var ett måste för att det Malmöbaserade företaget överhuvudtaget skulle kunna bygga de 54 hyreslägenheterna. Även sedan nuvarande S/MP regering tillträtt har besked dröjt. Nu har dock Klarabo fått grönt ljus för de sökta pengarna, och företaget har fattat beslut om att bygga i Svalöv och Höganäs.

– Det är bra att regeringen återtagit investeringsstödet då det gör skillnad för våra hyresgäster. Vår förhoppning är att investeringsstödet blir mer etablerat och att det går att hitta former för en mer långsiktig modell, säger KlaraBos vd Andreas Morfiadakis i ett pressmeddelande.

KlaraBo har dessutom option på att bygga ytterligare 20 lägenheter i Svalöv. Företaget startade 2016 och har som mål att bygga 3000-5000 lägenheter inom fem till sju år.

Publicerad 27 August 2019 08:30