Prästen Jessica Menzinsky kommer att förrätta vigsel när Landskrona församling ordnar drop in-vigsel under HELA-veckan.

Prästen Jessica Menzinsky kommer att förrätta vigsel när Landskrona församling ordnar drop in-vigsel under HELA-veckan. Foto: Kristina Strand Larsson

Drop in vigsel på flera sätt under Hela-vecka

Hel vecka med mångfaldstema när föreningar samarbetar

LANDSKRONA. Årets upplaga av HELA-veckan i Landskrona firas den 14 till och med 21 september. I år bjuder programmet både på tillfällen att gifta sig och att slåss i självförsvar.

Av
Per Eeg-Olofsson

En gång om året brukar HELA, en samorganisation för Landskronas föreningar, ordna gemensamma dagar med diverse aktiviteter. I år rör det sig om en hel vecka, och precis som tidigare år är det övergripande temat i år mångfald. Bland annat ingår stadens Prideparad, lördagen den 14 september, i programmet.

På programmet står ett flertal föreläsningar med skiftande ämnen, som Mellanöstern i media, att vara kvinna mitt i livet, samarbete mot hemlöshet, om psykisk hälsa och barnkonventionen med mera. Flera programpunkter handlar lika mycket om att röra på kroppen som att använda knoppen, som manifestation för trygghet i Landskrona, och queertango/avslutningsfest den 21 september. Under torsdagen den 19 september instruerar Henka Dojo Jujitsu i grundläggande självförsvar för äldre i församlingshemmet.

På programmet finns även en mini-filmfestival med psykisk hälsa som tema. Bland annat visas två dokumentärer om de beryktade institutionerna Sankt Lars och Vipeholm i Lund.

Nytt på programmet för i år är att det ordnas drop in-vigslar i samband med lördagens Prideparad. Det erbjuds både kyrklig vigsel, i Sofia Albertina kyrka, och borgerlig sådan i vigselrummet på Hotell Öresund. Under kvällen är det öppet i baren på Hotell Öresund med ”musik och kärlekspriser, klockan 18.30 börjar en regnbågsmässa i Sofia Albertina med gospelkör och piano.

Prästen Jessica Menzinsky kommer att agera vigselförrättare i kyrkan under lördagen.

– Vi vet hur svårt det kan vara, och därför vill vi göra det enkelt att fokusera på det som är viktigast, alltså kärleken, säger hon i ett pressmeddelande, och tillägger:

– Om man redan är gift finns det också möjlighet att få äktenskapet välsignat.

I vanlig ordning krävs hindersprövning, legitimationer och ringar för ceremonin. För vigseln i kyrkan, som är gratis, krävs att minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan. Den borgerliga vigseln har en avgift på 500 kronor om en eller båda är folkbokförda i Landskrona, annars 1000 kronor.

Publicerad 28 August 2019 10:00