På onsdagen besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) det särskilt utsatta området Karlslund/Norrestad i Landskrona. Tidigare på dagen hade han varit på konferensen Trygg och Säker i Malmö.

På onsdagen besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) det särskilt utsatta området Karlslund/Norrestad i Landskrona. Tidigare på dagen hade han varit på konferensen Trygg och Säker i Malmö. Foto: Jonas Lundin

Ministern kavlar upp ärmarna

Skärpta lagar ska hjälpa till att minska sprängningar

LANDSKRONA. Efter att en kraftig sprängladdning detonerat vid Landskrona stadshus sent på kvällen onsdagen den 7 augusti, aviserade inrikesminister Mikael Damberg (S) att han skulle besöka Landskrona. Så skedde på onsdagen.

Av
Jonas Lundin

Mikael Damberg slår sig ner på en röd bänk för att tala med pressen, efter en promenad i 27-gradig värme på Karlslund/Norrestad, med bland andra kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L), stadsdirektör Christian Alexandersson och polischef Tina Anderberg.

– Jag har fått lyssna till hur polisen har jobbat med de våldsdåd som var, hur långt de kommit i utredningsarbetet, hur de jobbar med kommunen och vad kommunen gör för trygghetsfrågorna. Nu har vi varit runt på området för att se hur kommunens planer ser ut för stadsutveckling, som kommunen på sikt är övertygad om kan leda till ett tryggare område, säger Mikael Damberg.

Att stärka Polisen med fler anställda är en sak som regeringen gör på nationellt plan för att motverka kriminalitet som sprängningar och skjutningar, men det handlar också om ny lagstiftning, menar statsrådet.

– Vi har skärpt straffen för de grova vapenbrotten, men när det gäller sprängmedel så har lagstiftningen inte riktigt hängt med. Vi måste skärpa upp det. Nu har jag lagt ett helt paket med skärpta straff. Det handlar om att fler sprängladdningar ska betraktas som grova, till exempel bangers som använts mycket, också i den här staden, men också om att ge tullen nya befogenheter att hindra dem att komma in i Sverige. Det krävs en hel palett med åtgärder som också är statliga, säger Mikael Damberg.

Polisen har satt upp så kallade trygghetskameror på både Öster och Karlslund/Norrestad. På Karlslund/Norrestad finns det i dagsläget fem stycken, av vad som ska bli 15.

– Jag är väldigt positiv till kameror. Vi har sett att när vi fått upp kameror så har de boende tyckt att det skapat trygghet. Det har ofta trängt bort öppen narkotikahandel och vi har sett i flera städer hur kamerorna har hjälpt Polisen att lösa brott. Vi har lagt en ny lagstiftning som Riksdagen redan har klubbat, som innebär att från den 1 januari får Polisen sätta upp kameror där de ser ett behov av det, utan att be om tillstånd, säger Mikael Damberg.

Vad tar du med dig härifrån?

– Polisen verkar ha kommit ganska långt i utredningsarbetet av vad som har hänt i stan, att de är ganska medvetna vilka kriminella grupperingar som ligger bakom det som har hänt och att de jobbar på att också säkra bevisning och hitta möjlighet att gå till åtal. Men också det här senaste, att man nu har en plan bygga nytt och blandat, att bygga den största lekplatsen i kommunen här i området, som kan bidra till att fler människor är ute i rörelse, att också andra kommuninvånare besöker det här området och finns här naturligt. Det är en spännande utveckling.

Publicerad 28 August 2019 16:20