Harjakten utanför Landskrona avbröts av aktivister från ”Hunt Saboteurs Sweden” som tagit på sig aktion.

Harjakten utanför Landskrona avbröts av aktivister från ”Hunt Saboteurs Sweden” som tagit på sig aktion. Genrebild: Adobe Stock

Jägare avbrutna av maskerade aktivister

Ställde sig i vägen vid pågående jakt

LANDSKRONA.

Det var under söndagen som jaktlaget från Landskrona viltvårdsförening skulle jaga hare på ett fält strax utanför Landskrona. En konfrontation med maskerade jaktmotståndare slutade i ett polisingripande och anmälningar om misshandel.

Av
Per Eeg-Olofsson

Med under jakten var Daniel Hargby, vice ordförande i viltvårdsföreningen. För Landskronaposten/HD, som var först med att rapportera om händelsen, berättar han att jaktlaget fick syn på de fem maskerade personerna redan innan jakten inletts.

– Vi pratade inte med dem alls utan hade vår genomgång om hur vi skulle hantera detta. Vi sa att vi inte skulle konfrontera dem på något sätt. Folk har ju rätt till sina åsikter, men vi har laglig rätt att vara där och göra det vi gjorde. Det fick vi bekräftat av polisen, säger Daniel Hargby till tidningen.

Även efter att jaktlaget kört en bit för att påbörja jakten, dök de maskerade personerna upp igen. Daniel Hargby uppger att de då skrek på jägarna och filmade med mobiltelefoner.

– Alla blev rädda och illa till mods och kände sig hotade. Om det kommer fem maskerade personer mot en och du vet inte vad de har i händerna eller fickorna. Det är ingen rolig situation, säger han.

Situationen fick sin upplösning efter att polis tillkallats som förhörde och avvisade aktivisterna. Två anmälningar om misshandel är upprättade, en från jaktlaget och en från aktivisterna.

Landskronaposten/HD har pratat med en talesperson för ”Hunt Saboteurs Sweden” som tar på sig aktionen.

– Den här situationen krävde att vi gick in och ställde våra kroppar i vägen så de inte kunde avrätta djuren, säger denne till tidningen.

Att aktivisterna burit maskering förklarar han så här:

– Det är en säkerhetsfråga. Vi vill inte riskera att få hembesök och dylikt. I vårt kommentarsfält på Facebook är det många som skriver att de vill skjuta oss och så.

Publicerad 03 September 2019 17:12