Sofia Karlsson är största dragplåstret på årets upplaga av visfestivalen som hålls på teatern.

Sofia Karlsson är största dragplåstret på årets upplaga av visfestivalen som hålls på teatern. Foto: Frankie Fouganthine/Creative Commons/Arkiv

Visfestival på teatern med humoristisk ton

Festivalen blir tre timmar lång föreställning

LANDSKRONA.

Årets upplaga av Landskrona visfestival får lite annan form än de tidigare – den flyttar inomhus och är nedbantad till en tre timmar lång föreställning. Sångerskan Sofia Karlsson och humoristen Anna-Lena Bergelin (f.d. Brundin), som konferencier, är några av dragplåstren.

Av
Per Eeg-Olofsson

Sedan starten 2015 har Landskrona visfestival hållits vid Slottsparkskaféet. Men i år flyttar den in på teatern. Den har tidigare bantats från tre till två dagar, och förra året till en dag. I år blir den istället en tre timmar lång föreställning.

– Ibland måste man förnya sig, säger Rolf Svensson, ordförande i den ideella föreningen som sedan 2016 arrangerar visfestivalen.

– Och teatern har ju många fördelar som ljud- och ljusteknik och duktig personal.

Det kan bli så att formatet med en längre föreställning återkommer även nästa år.

– Vi får utvärdera det så klart, men om det fungerar bra så är det inte mer resurskrävande än att föreningen orkar med det framöver, säger Rolf Svensson.

Intresset från publiken verkar i vart fall finnas.

– Biljettförsäljningen har gått bra, konstaterar Rolf Svensson.

På grund av det bantade formatet är det fyra artister som står på programmet. Sist ut under kvällen är sångerskan Sofia Karlsson. Med flera grammisar och svensktoppsplacering kan hon ses som föreställningens dragplåster.

– Det får man säga, det tyngsta namnet. De andra är jätteduktiga även de, men har inte haft samma genomslag, säger Rolf Svensson.

”De andra” är i det här fallet Claes Virdeborn, Jenny Almsenius och Jan-Olof Andersson. Claes Virdeborn, till vardags tandläkare, är före detta Lundakarnevalsgeneral som tidigare uppträtt på visfestivalen i Västervik.

– Han står för det humoristiska, säger Rolf Svensson.

Jenny Almselius och Jan-Olof Andersson har båda varit med i festivalen tidigare. Båda får höga betyg av Rolf Svensson.

– Jenny Almselius är känd för att hon har en fantastisk röst. Jan-Olof Andersson är kanske den skickligaste vissångaren i Sverige, klassiskt skolad på gitarr, en ekvilibrist.

Håller ihop det hela, i rollen som skojande konferencier, gör Anna-Lena Bergelin (f.d. Brundin).

– Hon har ju varit med tidigare, tillsammans med Jan-Sigurd. Hon får fritt utrymme mellan sångarna, en sådan artist styr man inte med manus, säger Rolf Svensson.

Landskrona visfestival 2019

- Lördag 28 september på Landskrona teater.

- Start klockan 17, tre timmar föreställning plus paus.

- Uppträder gör Sofia Karlsson, Claes Wirdeborn, Jenny Almsenius och Jan-Olof Andersson. Anna-Lena Bergelin är konferencier.

- Biljetter via tickster.com

Publicerad 03 September 2019 10:16