"Det är fantastiskt att det för en gångs skull dyker upp något då du kan göra något gott för världen och tjäna ganska bra med pengar. Det brukar inte hänga samman utan vara mer tvärtom", säger Ivan Olausson Klatil om planerna på att dra igång en hampaidustri i Tågarp utanför Landskrona. Foto: Per Eeg-Olofsson

Generalen vill bli hampakung

Vill få igång en hampaindustri i Tågarp

TÅGARP. Ivan Olausson Klatil är känd som General Knas och en av medlemmarna i Svenska Akademien. Numera är han dock inte bara artist utan också hampaodlare. ”Det handlar om att återinföra en svenska kulturväxt”, säger han.

Av
Jonas Lundin

I långa rader hänger det industrihampa från taket på en gård utanför Tågarp. Det är en del av Nordiska hampakompaniets första skörd. Tillsammans med sju andra har Ivan Olausson Klatil startat ett aktiebolag med målet att få igång en hampaindustri i Tågarp.

– Målet är att anlägga en råvaruindustriprocess här i Tågarp för de olika delarna, en livsmedelsenhet och en fiberberedningsenhet, säger han.

Det är bara industrihampa med en THC-halt under 0,2 procent som är laglig att odla i Sverige. Sorten som Nordiska hampakompaniet odlar heter Finola. Detta första år har de odlat på sammanlagt 40 hektar, 30 i Tågarp och 10 i Veberöd. Nästa år hoppas Ivan Olausson Klatil att de ska komma upp i 800 hektar och inom några år ett par tusen hektar. Ambitionen är återintroducera hampa som jordbruksgröda i Sverige och göra det på en industriell nivå, berättar han.

"Det är en av de mest traditionella växter som vi har i Sverige, det har odlats i över 2000 år", säger Ivan Olausson Klatil om hampan.

– Det är en första satellit, att börja här i Tågarp, försöka utveckla en modell för hur kan en modernt hampajordbruk/industri se ut, utveckla den och sedan sprida den till andra ställen i Sverige, bygga upp en infrastruktur för processen, säger Ivan Olausson Klatil.

Matolja, proteinpulver, textilfiber och byggmaterial är saker man kan tillverka av växtens olika delar. Av blomman kan man producera den omdiskuterade CBD-oljan (se artikel nedan). I somras fastslog Högsta Domstolen att CBD-olja med substansen THC ska klassas som narkotika, även om den framställs ur industrihampa, en växt som i sig är laglig. THC är det rusframkallande ämnet som finns i cannabis. Det är i princip omöjligt att få till en CBD-olja utan allra minsta spår av THC, berättar Ivan Olausson Klatil som tycker narkotikaklassningen är märklig.

Ute på fältet är inte hampadoften lika påtaglig som i ladan där skörden hänger på tork.

Ute på fältet är inte hampadoften lika påtaglig som i ladan där skörden hänger på tork. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Det är i mina ögon fullkomligt absurt, eftersom den inte har några kända biverkningar och är så bred. Det är ett kosttillskott, det kan också användas som medicin, men i en lägre koncentration borde den verkligen kunna säljas och registreras som ett kosttillskott. Det är hundratusentals människor i Sverige, som barn med epilepsi eller gamla med MS, som nu fått ett mycket sämre liv på grund av det på grund av att man narkotikaklassat det. Det är bara Sverige som gjort det i Europa.

Man kan göra matolja av hampans frön.

Man kan göra matolja av hampans frön. Foto: Per Eeg-Olofsson

Därför kommer Nordiska hampakompaniet att låta pressa oljan utomlands. Företaget kommer dock inte ta fram några egna produkter.

– Vårt mål är inte att ta fram produkter till kund utan att leverera bulk till industri.

I år är det en testproduktion av industrihampa på 40 hektar. Inom tre, fyra år hoppas Ivan Olausson Klatil att odla på några tusen hektar.

I år är det en testproduktion av industrihampa på 40 hektar. Inom tre, fyra år hoppas Ivan Olausson Klatil att odla på några tusen hektar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det finns stora miljövinster med hampa, tycker han:

– Jag kan inte se något effektivare sätt än att ställa om industriproduktionen till en biobaserad modell och där kommer hampa perfekt. Till exempel textilier. Du producerar dubbelt så mycket fiber på en hektar hampa som på en hektar bomull och använder det fem gånger så lite vatten, plus att du kan använda det i hela världen.

Det är från själva blomdelen som man kan utvinna CBD-olja.

Det är från själva blomdelen som man kan utvinna CBD-olja. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ivan Olausson Klatil

Född 1978 i Warmeholla utanför Billeberga.

Reggaemusiker, känd under artistnamnet General Knas och som en av medlemmarna i musikgruppen Svenska Akademien från Landskrona.

Publicerad 05 September 2019 13:40