Företaget Alfdex, som tillverkar oljeseparatorer för drevhusgaser, har tillverkning i Landskrona och Kina. Nu har 19 anställda på Landskronafabriken varslats om uppsägning.

Företaget Alfdex, som tillverkar oljeseparatorer för drevhusgaser, har tillverkning i Landskrona och Kina. Nu har 19 anställda på Landskronafabriken varslats om uppsägning. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Industriteknikföretaget Alfdex varslar 19

Skakig världsmarknad uppges vara orsaken

LANDSKRONA.

Industriteknikföretaget Alfdex har huvudkontor och tillverkning i Landskrona, samt tillverkning i Kina. Nu läggs varsel för 19 kollektivanställda – det som spökar är oro på världsmarknaden.

Av
Per Eeg-Olofsson

Företaget Alfdex började som ett samarbete mellan fordonsteknikföretaget Haldex och livsmedelsteknikföretaget Alfa Laval. Teknik från båda de områdena används i Alfdex produkt: oljeseparatorer för drevhusgaser i tunga fordon. I Landskrona finns 140 anställda varav 39 tillhör tjänstemannasektorn.

I maj förra året invigde Alfdex nya lokaler vid Ringvägen/Järvgatan, efter att ha flyttat ifrån företagsklustret på Örja, där även Haldex och Borg Warner finns. Flytten gick till något större lokaler som ska tillåta företaget att växa.

– Det är bara runt 25 procent mer yta än vad vi hade tidigare. Men lokalerna är mycket mer ändamålsenliga. På Haldex hade vi kontoren flera hundra meter från tillverkningen till exempel, sade dåvarande vd:n Mats Ekeroth till Lokaltidningen.

Men även Alfdex har märkt av oron på världsmarknaden, och under tisdagen varslades 19 kollektivanställda om uppsägning.

– Till väldigt stor del är det kopplat till det man läser om i tidningar och ser på tv varje dag. Vi ser en global återgång på marknaden. Det är de kända fenomenen – handelskriget mellan Kina och USA, Brexit och att tyska ekonomin har börjat backa. Allt detta gör att våra huvudkunder upplever en minskad efterfrågan på sina lastbilar. Av samma skäl blir det en minskad efterfrågan på våra komponenter. Då måste vi anpassa kapaciteten och personalstyrkan under en period, säger vd Fredrik Larsson till Landskronaposten/HD som var först med att rapportera om varslet.

Nu väntar fackliga förhandlingar innan det blir klart hur många som faktiskt sägs upp.

Publicerad 05 September 2019 10:17