Under 2018 satte Öresundsteatern upp ”Den långa resan” som visades för cirka 1300 skolelever i Landskrona”. Den tog upp temat flykt och livet i ett nytt land. På scen fanns ensamkommande unga med egna erfarenheter av detta.

Under 2018 satte Öresundsteatern upp ”Den långa resan” som visades för cirka 1300 skolelever i Landskrona”. Den tog upp temat flykt och livet i ett nytt land. På scen fanns ensamkommande unga med egna erfarenheter av detta. Foto: Arkiv

Öresundsteatern lägger ned efter 13 år

Osäker framtid för Brukarensemblen

LANDSKRONA.

I 13 år har Öresundsteatern, alltså Anders Kungsman och Per Ullberg, varit en del av stadens kulturliv. Men nu lämnar de stadens kulturscen och lämnar ett stort tomrum efter sig – inte minst för medlemmarna i Brukarensemblen.

Av
Per Eeg-Olofsson

Öresundsteatern har funnits sedan 2006, och sedan 2009 har teatergruppen haft lokaler på Nygatan bakom museet. Nu står det att läsa ”Ledig lokal” på en lapp i fönstret. Öresundsteatern har lagt ned verksamheten, något som nyhetssiten Landskrona Direkt var först med att rapportera.

– Det är flera faktorer, men i det stora perspektivet är det att är svårt att jobba i kulturbranschen säger Anders Kungsman, som tillsammans med Per Ullberg utgjort de fasta punkterna i Öresundsteatern.

– Man är hela tiden beroende av stöd från det allmänna. Vi kom till en punkt där vi kände att vi måste börja om på ruta ett för varje nytt projekt, och det orkar man inte i längden.

Trots sina 13 år i staden har Öresundsteatern aldrig fått något verksamhetsstöd från kommunen.

– Verksamheten blir väldigt skör. Men vi är inte ensamma om att ha det så, problemet i Landskrona är att det inte finns några pengar att söka. De 300 000 som finns i budgeten är ju nästan en löjlig summa. Samtidigt så skyltar man gärna med stans kulturliv – det går inte riktigt ihop.

Öresundsteatern har satt upp många föreställningar som varit riktade mot skolelever och skolornas värdegrundsarbete. En av dem är föreställningen ”#inhatewetrust” som tog upp frågor om näthat.

Öresundsteatern har satt upp många föreställningar som varit riktade mot skolelever och skolornas värdegrundsarbete. En av dem är föreställningen ”#inhatewetrust” som tog upp frågor om näthat. Foto: Arkiv

Sedan 2011 har Öresundsteatern drivit Brukarensemblen tillsammans med kommunens omsorgsförvaltning. Deras uppsättningar har varit uppskattade, inte minst för att de oftast hämtat inspiration ur Landskronas historia. Men nu är det ytterst osäkert om det blir någon fortsättning för den verksamheten.

– Det är egentligen Omsorgsförvaltningen som ska svara på den frågan, säger Anders Kungsman.

– Jag vet att förvaltningen jobbar på en lösning – och jag hoppas att de lyckas.

Förra vintern byttes Brukarensemblens traditionella julförställning mot en julkalender som framfördes i Öresundsteaterns skyltfönster under adventshelgerna.

Förra vintern byttes Brukarensemblens traditionella julförställning mot en julkalender som framfördes i Öresundsteaterns skyltfönster under adventshelgerna. Foto: Arkiv

Nu läser både Anders Kungsman och Per Ullberg utbildningar, Anders Kungsman till webbkommunikatör på sociala media, Per Ullberg till kulturskolepedagog med målet att jobba som teaterlärare.

Öresundsteatern som fristående grupp finns inte mer. Men:

- Öresundsteater-dörren är inte helt stängd, säger Anders Kungsman.

– Det vore jätteroligt att få göra sommarteater på Citadellet.

Han pekar på framgången med ”Bara en berglärka”.

– Det var jättelyckat. Och det bidrog till att besökare inte bara åkte till Ven och sedan hem, utan stannade i Landskrona. Bra för staden, men det verkar inte vara någon styrande som vill satsa på sommarteater.

”Oluf Brock” har varit en av Brukarensemblens många populära uppsättningar. I den har ensemblen tolkat Charles Dickens ”En julsaga” och gett den en Landskronaform. Här är det Odd Ellgård som får pröva en av sina scenkostymer.

”Oluf Brock” har varit en av Brukarensemblens många populära uppsättningar. I den har ensemblen tolkat Charles Dickens ”En julsaga” och gett den en Landskronaform. Här är det Odd Ellgård som får pröva en av sina scenkostymer. Foto: Arkiv

Några produktioner i urval

2007: ”Hitlers barndom”

2009: ”2xStrindberg”

2011/2012: ”Den stora Rådhuskuppen” (Brukarensemblen)

2013: ”Bara en berglärka”

2014/2016 ”Oluf Brock – en julsaga” (Brukarensemblen)

2015: ”#inhatewetrust”

2017: ”Flickan med svavelstickorna (Brukarensemblen)

2018: ”Den långa resan”

Publicerad 09 September 2019 11:50