Efter att det upptäckts vibrationer i ångturbinen på Energiknuten stod elproduktionen där stilla i fem månader. Det, och att en rotor måste köpas in, kan stå bolaget dyrt. (Turbinen på bilden är inte den aktuella).

Efter att det upptäckts vibrationer i ångturbinen på Energiknuten stod elproduktionen där stilla i fem månader. Det, och att en rotor måste köpas in, kan stå bolaget dyrt. (Turbinen på bilden är inte den aktuella). Foto: Creative Commons/Arkiv

Trasig turbin kan bli miljonsmäll för Landskrona Energi

Stopp i elproduktionen i fem månader – nu ska ny rotor köpas in

LANDSKRONA.

En trasig ångturbin har ställt till det för kommunala Landskrona Energi. Fem månaders stopp i elproduktionen har kostat bolaget åtskilliga miljoner, och det gör även den nya som ska vara på plats nästa sommar.

Av
Per Eeg-Olofsson

På anläggningen Energiknuten producerar Landskrona energi både el och fjärrvärme genom förbränning av finfördelad plast, trä och papper, så kallat PTP-bränsle. Den förbränningen driver en ångturbin, och det var den turbinen som i november förra året visade tecken på att inte fungera som den ska, något som Landskronaposten/HD var först med att rapportera.

– Det sitter flera vibrationsmätare runt turbinen, och mäter de vibrationer över ett visst värde så stannar den automatiskt. Och det var vad som hände, förklarar Johan Holmström, vd på Landskrona energi.

En kontroll av anslutningarna till turbinen visade inte på några fel. Nästa steg blev att öppna själva turbinen, något som den italienska firma som levererat turbinen fick göra. Det visade sig att det fanns sprickor i två av de nio rotorblad som sitter i turbinen. Efter att turbinen skickats för reparation till Italien upptäckters sprickor i ytterligare ett rotorblad.

– Vi beslutade att svarva ned de skadade bladen, berättar Johan Holmström.

Alltså att ta bort de bladen.

Under mars månad, efter cirka fem månaders stopp i elproduktionen, var den reparerade turbinen åter på plats på Energiknuten och kunde tas i drift. Dock med nedsatt kapacitet jämfört med tidigare, cirka 70 procent. Det beror på de försvunna rotorbladen.

– Med tre steg mindre i turbinen tappar man ungefär 30 procent av kraften förklarar Johan Holmström.

För att slippa bortfallet i elproduktionen har bolagets styrelse beslutat att köpa in en ny rotor till turbinen som ska installeras nästa sommar. Prislappen för den ligger på 16,1 miljoner kronor. Till det kommer det kommer kostnaderna för reparationer och för den uteblivna och nedsatta elproduktionen, som enligt Johan Holmström totalt ligger över 15 miljoner kronor.

Stora kostnader alltså, som nu blivit ärenden hos Landskrona energis försäkringsbolag.

– Vi har sökt ersättning både för den nya rotorn, och för våra andra kostnader, säger Johan Holmström.

Fincantieri, det italienska företag som tillverkat ångturbinen, har Landskrona energi dock inga krav på. Turbinen levererades 2011, och därför har den femåriga garantitiden gått ut.

– Våra mellanhavanden är med försäkringsbolaget, säger Johan Holmström.

Publicerad 09 September 2019 16:00