Trafikverket har nämligen börjat göra förberedande åtgärder inför nästa års spår- och växelbyte på Rååbanan. Från klockan 19 till 03 kör Pågatågen på annan bana och stannar inte i Eslöv, Marieholm, Teckomatorp, Billeberga, Tågarp, Vallåkra och Gantofta. Bussar ersätter.

Trafikverket har nämligen börjat göra förberedande åtgärder inför nästa års spår- och växelbyte på Rååbanan. Från klockan 19 till 03 kör Pågatågen på annan bana och stannar inte i Eslöv, Marieholm, Teckomatorp, Billeberga, Tågarp, Vallåkra och Gantofta. Bussar ersätter. Foto: Mostphotos

Buss ersätter tåg när Rååbanan byggs om

Kvälls- och nattid fram till början av oktober

SVALÖV. Bor du i Tågarp, Billeberga eller Teckomatorp och ska åt antingen Helsingborgs-hållet eller åt Eslöv på kvällen eller på natten, någon gång fram till i början av oktober? Då får du ta buss istället, eftersom det inte går några tåg. Men vänj dig, det blir mer i vår och nästa höst.

Av
Jonas Lundin

Trafikverket har nämligen börjat göra förberedande åtgärder inför nästa års spår- och växelbyte på Rååbanan. Från klockan 19 till 03 kör Pågatågen på annan bana och stannar inte i Eslöv, Marieholm, Teckomatorp, Billeberga, Tågarp, Vallåkra och Gantofta. Bussar ersätter mellan Eslöv och Helsingborg via alla mellanstationer.

– Nu i höst ska vi hålla på till och med vecka 40. Då jobbar vi mellan klockan 19 på kvällen och 3 på natten. Vi ska göra ytterligare förberedande arbeten efter årsskiftet, från och med vecka 13 till och med vecka 20, med ungefär samma arbetstider, säger Jonas Lycksell, projektledare Trafikverket.

Det förberedande arbetet handlar främst om omgrävning av kablar. På sikt ska Trafikverket byta delar i järnvägsanläggningen såsom räls, sliprar, ballast och växlar på en sträcka av 30 kilometer. Rååbanan är nämligen föråldrad. De nya delarna beräknas hålla i 50 år till, skriver Trafikverket på sin hemsida.

– När det stora jobbet drar igång, när vi verkligen byter spår och ballast så kommer vi jobba från och med vecka 36 till och med vecka 44 och då är det dygnet runt så då är tågtrafiken helt inställd under nio veckor, säger Jonas Lycksell.

Buss istället för tåg på Rååbanan

Från den 9 september till och med vecka 40 mellan klockan 19 och 03 på natten.

Vecka 13 till och med vecka 20 nästa år, mellan klockan 19 och 03 på natten.

Vecka 35 till och med vecka 44 nästa år dygnet runt.

Publicerad 10 September 2019 11:19