Många saker att göra utomhus. Agnes Mikoliunas Ahrland och Ronja Sjöholm Karner visar runt för reportern.

Många saker att göra utomhus. Agnes Mikoliunas Ahrland och Ronja Sjöholm Karner visar runt för reportern. Foto: Jonas Lundin

Naturskönt och familjärt – nyckeln för Trollungarna

Nu har Trolleholms Trollungar firat tio år

TROLLEHOLM. Svalövs kommun tyckte att det gick för få barn på förskolan i Trolleholm och la ner den 2009. Men en förskola fortsatte i privat regi och det med nästan fullt hus hela tiden sedan dess.

Av
Jonas Lundin

I helgen firade Trollungarna tio år. Till festligheterna kom det cirka 150 personer. De fick bland annat smaka på en nio meter lång tårta.

– Det var ansiktsmålning och rida på hästar. Jag hade inte ridit på en så stor häst som igår, säger Ronja Sjöholm Karner.

Nio meter jubileumstårta (bilden är beskuren).

Nio meter jubileumstårta (bilden är beskuren).

Hon och kompisen Agnes Mikoliunas Ahrland tar täten och guidar genom förskolans skogslummiga trädgård. Här och var går några höns. En bit bort står kaninburen där Olle och Daisy skuttar runt.

– Jag vet inte vem som är vem för båda är svarta, säger Agnes Mikoliunas Ahrland innan hon plockar några maskrosor och ger till en av kaninerna.

Förskolepedagog Janne Olsson flankerad av tvillingarna Ronja Sjöholm Karner och Stella Sjöholm Karner.

Förskolepedagog Janne Olsson flankerad av tvillingarna Ronja Sjöholm Karner och Stella Sjöholm Karner. Foto: Jonas Lundin

På väggen på framsidan står det Trollungarna i stora färggranna versaler på husväggen. Strax till höger: ”Byggdt av Gustaf Trolle Bonde Anno 1881”.

– Det började som en skola och nu är det en förskola. Och så har det varit ett godskontor däremellan. På ett sätt känns det som cirkeln är sluten, säger Gunilla Dyrberg, vd för Trolleholms Trollungar AB.

Det var för tio år sedan som Svalövs kommun la ner sin förskoleverksamhet i Trolleholm på grund av för få barn. Men verksamheten fortsatte i privat regi. Nu går här 25 förskolebarn och ett antal fritidsbarn.

– Från början var det cirka 14-15 barn. Det tog ett halvår och sedan dess har vi haft fullt i barngruppen, säger Gunilla Dyrberg.

Uppträde av personalen (Dollystyle) under tioårsjubiléet.

Uppträde av personalen (Dollystyle) under tioårsjubiléet.

Förskolerektor Janne Olsson har varit med sedan starten 2009.

– Vi är en uteförskola, med natur och djur. Det profilerade vi oss med från början. Ser man att det är ett fungerande koncept så tror jag att man som förälder väljer att köra lite längre, säger han och fortsätter:

– Sedan är vi rutinerade, erfarna pedagoger, vi har jobbat länge. Jag tror att föräldrar uppskattar trygghet och stabilitet. Tre av de fyra pedagogerna har varit med ända sedan start.

Julia Sonesson bygger ett sandslott.

Julia Sonesson bygger ett sandslott.

Trollungarna

Trolleholms Trollungar AB är ett helägt dotterbolag under Trolleholms Gods AB. Trollungarna startade i augusti 2009 och bedriver förskole- och fritidsverksamhet i Trolleholms gamla skola.

Publicerad 10 September 2019 07:00