Båttypen Melges24 är knappt åtta meter lång, har 93 kvadratmeter segelyta och seglas av fyra eller fem besättningsmedlemmar.

Båttypen Melges24 är knappt åtta meter lång, har 93 kvadratmeter segelyta och seglas av fyra eller fem besättningsmedlemmar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Svensk mästare i Melges24 korad i Borstahusen

SM-tävling med internationella gäster i klass som lägger vikt vid vikt

LANDSKRONA.

Borstahusens segelsällskap har åter stått som arrangör för en större segeltävling, denna gång i klassen Melges24. Bortsett från svikande vindar under söndagen är arrangörerna nöjda.

Av
Per Eeg-Olofsson

18 startande båtar var det i kappseglingarna som hölls utanför Borstahusen fredagen den 6 och lördagen den 7 september. Det skulle tävlas även under söndagen var tanken, men stiltje omöjliggjorde detta, och i resultatlistan syns sju starter av nio planerade.

På det hela taget är klubbordföranden Uwe Puls ändå nöjd med tävlingen, som är en öppen SM-tävling i klassen. Att den är öppet betyder att även seglare från andra länder varit välkomna. Åtta av de startande båtarna var svenska, övriga från närliggande länder.

– Vi hade hoppats på ett drygt 20-tal startande, men det är lite generationsskifte i klassen. Många av de äldre Melges-seglarna har gått över till andra klasser, berättar Uwe Puls.

Ett annat skäl till att klassen inte har lika många utövare som mer lättillgängliga jolleklasser är att det krävs fyra eller fem seglare för att segla en knappt åtta meter lång Melges24. Fyra ELLER fem – det finns nämligen en viktgräns.

– Maxvikten är 375 kilo. Så många satsar på en mixad besättning med både killar och tjejer, eller lätta killar, säger Uwe Puls.

Två danska båtar, från Hellerup Sejlklubb och Egaa Sejlklubb var favorittippade, och tog hem första- och andraplatsen. Bästa svenska båt, på en fjärdeplacering, blev Jonas Berntsson och hans besättning från Stenungsunds segelkubb. De kan nu kan kalla sig svenska mästare och kommer få en inbjudan till Svenska Seglarförbundets tävling ”Mästarnas mästare” som hålls i Marstrand i oktober.

Tredjeplaceringen knep en tysk besättning från Stralsunder Seglerverein Hansa.

– Lite kul grej, ett gäng unga tyska grabbar som seglade tävlingen som träning inför VM på Sardinien, berättar Uwe Puls.

Seglingsklassen Melges24

Längd: 7.82 m

Bredd: 2,5 m

Djup: 1,52 m

Vikt: 809 kg

Segel: 93 kvm

Pris ny (inkl. trailer): från 600 000 kr

Källa: Svenska Seglarförbundet

Publicerad 10 September 2019 09:31