Karl-Erik Kruse (S) gör ingen comeback i fullmäktige om det skulle bli aktuellt.

Karl-Erik Kruse (S) gör ingen comeback i fullmäktige om det skulle bli aktuellt. Foto: Jonas Lundin/Arkiv och Svalövs kommun

Ingen politisk comeback för Kruse

Säger nej till möjlig plats i fullmäktige

SVALÖV. Karl-Erik Kruse (S) kommer att avsäga sig sin plats i kommunfullmäktige om han skulle komma in på ersättarplats. Det principbeslutet har styrelsen för Socialdemokraterna i Svalöv tagit.

Av
Jonas Lundin

I kommunalvalet 2018 stod Karl-Erik Kruse på 15:e plats på Socialdemokraternas valsedel. Han står nu näst på tur på listan om någon av Socialdemokraternas nuvarande fullmäktigeledamöter skulle hoppa av och skulle då erbjudas en plats i fullmäktige. Men nu blir det inte så.

– Styrelsen har i samråd med Kalle pratat att om det skulle bli aktuellt att han skulle gå upp och få en ersättarplats i kommunfullmäktige, då kommer han att avsäga sig den, säger Émilie Lundgren, ordförande för Svalövs arbetarekommun.

Varför?

– Vi har kommit fram till att det är bäst för partiet.

Den som följt Svalövspolitiken känner säkert till bakgrunden. Karl-Erik Kruse har enligt ett strafföreläggande gjort sig skyldig till bedrägeri och olovligt brukande av kommunens tjänstebil vid sammanlagt 37 tillfällen mellan 2015 och 2017. Ett strafföreläggande gav honom villkorlig dom och 40 dagsböter på sammanlagt 14 000 kronor. Dessutom ska han betala 3000 kronor i skadestånd till Svalövs kommun. Från början ville Svalövs kommun ha ungefär 40 000 kronor för bland annat ersättning för advokatutredning och extramöten. Det är något som Svalövs kommun skulle kunna driva i ett civilrättsligt mål. Men om det blir så eller inte ska kommunstyrelsens personalutskott ta ställning till vid sitt möte den 24 september.

Publicerad 11 September 2019 11:06