Bromssystemtillverkaren Haldex har gjort en polisanmälan efter att data på företagets servrar kopierats av en f.d. anställd. Om informationen använts för att skaffa sig fördelar på aktiemarknaden kan det röra sig om ett insiderbrott.

Bromssystemtillverkaren Haldex har gjort en polisanmälan efter att data på en server kopierats av en f.d. anställd. Om informationen använts för att skaffa sig fördelar på aktiemarknaden kan det röra sig om ett insiderbrott. Foto: Adobe Stock/Arkiv

Misstänkt företagsspioneri på Haldex

Kan röra sig om insiderbrott

LANDSKRONA.

Haldex i Landskrona, som tillverkar bromssystem för tunga fordon, har polisanmält en före detta anställd för företagsspioneri. Uppgifterna som stulits ska ha gått vidare till en högt uppsatt person i finansbranschen.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var i somras som Haldex upptäckte att en före detta anställd olovligen laddat ned stora mängder data från en av företagets servrar. Framförallt ska det handla om uppgifter av ”finansiell karaktär”.

– Det potentiella informationsvärdet i vart och ett av de kopierade filerna är begränsat, men med tanke på det stora antal dokument som laddats ned kan vi sammantaget vi inte utesluta att den gärningen kan ha lett till röjande av insiderinformation, säger styrelseordföranden Jörgen Durban i ett pressmeddelande.

– Därför är Ekobrottsmyndigheten inkopplad i ärendet.

Enligt Haldex kan man även konstatera att uppgifterna sedan vidareförmedlats till en person inom finansbranschen. Det skulle alltså kunna röra sig om ett så kallat insiderbrott, försök att påverka eller dra nytta av aktiemarknaden med hjälp av konfidentiell information.

– Det är ingen hemlighet att Haldex har en komplicerad ägarsituation där förändringar är att vänta och om det av polisutredningen framgår att en finansaktör faktiskt använt olagliga metoder för att tillskansa sig information för att därigenom skaffa sig fördelar är, för att uttrycka sig milt, bekymmersamt, säger Jörgen Durban i samma pressmeddelande.

Det som Jörgen Durban syftar på är den budstrid under hösten 2016 då en av ägarna; tyska Knorr-Bremse, för att bli största ägare före rivalen ZF, lade flera bud på företaget. Både styrelse och ledning i Haldex gick dock emot Knorr-Bremse som största ägare och slutligen drog Knorr-Bremse tillbaka sitt bud.

Haldex har även informerat Börsens övervakningsenhet eftersom bolaget bedömer att det finns en risk att den olovligt kopierade informationen används framöver.

Publicerad 11 September 2019 10:04