I onsdags var en indisk delegation i Teckomatorp för att lära sig mer om BT Kemi.

I onsdags var en indisk delegation i Teckomatorp för att lära sig mer om BT Kemi. Foto: Svalövs kommun

”Teckomatorp och Bhopal har mer gemensamt än man kan tro”

Indisk delegation lärde av BT Kemi inför sanering i Bhopal

TECKOMATORP. Om BT Kemi-skandalen i Teckomatorp var den första och kanske största svenska miljöskandalen, så har Bhopalkatastrofen i Indien år 1984 kallats för den dödligaste industriolyckan i världshistorien. Onsdagen den 11 september var en Bhopal-delegation i Teckomatorp för att lära sig mer om BT Kemi.

Det var natten till den 3 december 1984 som ett giftgasmoln från en bekämpningsmedelsfabrik drev in över tätbefolkade indiska Bhopal. Industriolyckan krävde tusentals liv. Området står nu inför en sanering och därför kom en delegation därifrån till Teckomatorp för att lära sig av BT Kemi-skandalen, inbjudna av svenska Naturvårdsverket, med hjälp av bland annat SGI (Statens Geotekniska Institut), SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) och länsstyrelsen.

– Det är sorgligt att sådana här saker kan få hända om och om igen genom historien och runt om i världen - men jag hoppas att vi kan lära av varandra och hitta hållbara lösningar. Jag ser på BT Kemi som ett systerfall, Teckomatorp och Bhopal har mer gemensamt än man kan tro, säger Moulshri Joshi, arkitekt och forskningsledare i projektet Bhopal Gas Tragedy Memorial som har följt BT Kemi-projektet under åtta års tid, i ett pressmeddelande från Svalövs kommun.

Besöket i Teckomatorp var upplagt med en historisk presentation, en genomgång av saneringen av det norra området, av förberedelserna inför saneringen av det södra området samt planerna framåt för det södra området. Entreprenör Geoserve och deras kanadensiska partner McMillan-McGee medverkade också och berättade om den termiska in situ-teknik som kommer att användas i Teckomatorp. Den innebär rening genom upphettning av jord. Därefter blev det guidad tur i både utställningen och på plats ute på både det färdigsanerade norra området och på det södra området.

– Vi tror att man kan lära en hel del av Sverige gällande provtagningsstrategi och riskbedömning - och hur man har gått tillväga med saneringen av BT Kemi-området, säger Magdalena Gleisner, Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

– Delegationen har dessutom pekat ut BT Kemi-projektet som intressant eftersom det handlar om omfattande föroreningar från bekämpningsmedel både i Teckomatorp och i Bhopal.

Publicerad 12 September 2019 13:00