Gör Landskrona första muralmålning. Stine Hvid är ett känt namn inom street art-världen, hon har gjort verk åt kunder som Netflix, Pepsi, Red Bull och Google. Hon är utbildad vid Det Kongelige Kunstakademi for Design i Köpenhamn samt vid Edinburgh College of Art och har livnärt sig som konstnär sedan 2013.

Gör Landskrona första muralmålning. Stine Hvid är ett känt namn inom street art-världen, hon har gjort verk åt kunder som Netflix, Pepsi, Red Bull och Google. Hon är utbildad vid Det Kongelige Kunstakademi for Design i Köpenhamn samt vid Edinburgh College of Art och har livnärt sig som konstnär sedan 2013. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hvid ger Gamla kyrkogatan mer kulör

Dansk konstnär skapar Landskrona första muralmålning

LANDSKRONA. Nog kan det sägas att framlidne Landskronakonstnären Kennet Björnes skulpturer och tavlor var både fantasifulla och färgrika. Så även Stine Hvids gatukonst. Nu skapar hon Landskronas första muralmålning invid Björnes tidigare galleri, på gården till Gamla kyrkogatan 21. Det sker i samband med ett Street Art Event nu till helgen.

Av
Jonas Lundin

Ett dämpat fräsande ljud och en lite frän lukt. I en lift några meter upp i luften håller danska Stine Hvid, på att skapa Landskronas första muralmålning.

– Det är fantastiskt. Jag är tacksam för att bli tillfrågad att göra det. Jag hoppas att jag kan göra det tillräckligt bra, säger hon.

Det som framträder på väggen på gården till Gamla Kyrkogatan 21 kan föra tankarna till Harry Potter.

– Jag älskar att kombinera vanliga människor med några slags djur och ge dem lite mänsklig personlighet. Jag har alltid tittat på tecknade serier och Disney-filmer och sådant. Jag försöker alltid hitta någon typ av situation. Nu refererar jag till en nyhetstidning, säger Stine Hvid.

En ekorre med pipa, glasögon och keps skulle kunna vara en redaktör, en uggla med skrivmaskin skulle kunna vara en journalist, tillsammans försöker de väcka en flicka med blicken vänd inåt och bort mot fjärran författardrömmar.

Att jobba med spejfärg kräver skyddsutrustning i form av andningsmask.

Att jobba med spejfärg kräver skyddsutrustning i form av andningsmask. "Annars blir min pappa arg", säger Stine Hvid och skrattar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kopplingen till nyhetsförmedling och skrivande är logisk. En våning upp på Galleri Direkt, som ligger precis bredvid redaktionen för nyhetssiten Landskrona Direkt, bjuds det på en Street Art- utställning med både original och prints av konstnärerna Appear37 (boråsaren Adam Algotsson), Tim Timmey (Tim Nedrup) och Stine Hvid.

Håkan Karlsson och Kary Persson tillsammans med redaktionshunden Zack. De driver numera inte bara nyhetssiten Landskrona Direkt utan även Galleri Direkt i direkt anslutning till redaktionen. Efter utställningen med street art-konstnärerna, så blir nästa utställning på Galleri Direkt under Kulturnatten i Landskrona den 11 oktober. Då med bland annat en helt annan typ av gatukonst.

Håkan Karlsson och Kary Persson tillsammans med redaktionshunden Zack. De driver numera inte bara nyhetssiten Landskrona Direkt utan även Galleri Direkt i direkt anslutning till redaktionen. Efter utställningen med street art-konstnärerna, så blir nästa utställning på Galleri Direkt under Kulturnatten i Landskrona den 11 oktober. Då med bland annat en helt annan typ av gatukonst. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Det här är vår andra utställning och långtifrån den sista. Det är en perfekt lokal att ha ett galleri i. Vi har alltid varit intresserade av kultur och att skriva om det. Det är kul att vara på andra sidan, säger Kary Persson, som tillsammans med Håkan Karlsson driver både galleriet och nyhetssiten.

Fastighetsägare Ronald Gummesson hoppas att Landskronas första muralmålningen kan följas av fler.

Fastighetsägare Ronald Gummesson hoppas att Landskronas första muralmålningen kan följas av fler.

På nedervåningen, i det som tidigare var Galleri Björne, hittar vi en annan av arrangörerna, fastighetsägare Ronald Gummesson, som var tvungen var tvungen att ansöka om bygglov för muralmålningen.

–Jag gillar konst och detta är en konstart som inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Folk förknippar det med graffiti och vandalism, men det är ju mer än så. Vi hade chansen nu att ta avspark på innergården eftersom vi precis renoverat detta huset, säger Ronald Gummesson.

Kim Berkhuizen (mitten) är själv konstnär och projektledare för festivalen. Gatukonstnären Adam Algotsson (vänster) är även känd under namnet Appear37, och han ställer ut på Galleri Direkt.

Kim Berkhuizen (mitten) är själv konstnär och projektledare för festivalen. Gatukonstnären Adam Algotsson (vänster) är även känd under namnet Appear37, och han ställer ut på Galleri Direkt. Foto: Per Eeg-Olofsson

Han hoppas nu att andra privata fastighetsägare, men också Landskrona Stad, ska inspireras att låta fler väggar bli till konstverk. Det gör också Kim Berkhuizen, Landskronakonstnär och projektledare för Street Art-eventet.

– Det blir nog lättare när andra fastighetsägare i Landskrona kan se hur det kan bli på en fasad. Det är kanske svårt att föreställa sig om man inte sett det innan, säger Kim Berkhuizen.

En muralmålning ger människor en möjlighet att uppleva konst i det offentliga rummet på ett annat sätt än på ett galleri eller konsthall, menar han.

– Muralmålningar piggar upp. Det finns rätt många tråkiga fasader i Landskrona som hade mått bra av att få lite färg på sig. Det kan också bidra till att göra att ett område känns säkrare.

Adam Algotsson har tillsammans med Sarah Moles kört från Borås för att ställa ut. Han räknas som en av landets mest erkända gatukonstnärer.

Adam Algotsson har tillsammans med Sarah Moles kört från Borås för att ställa ut. Han räknas som en av landets mest erkända gatukonstnärer. Foto: Per Eeg-Olofsson

Stine Hvid har kommit in i sprejmålningstekniken via sina konstnärsutbildningar. Den svåra tekniken att måla med sprejfärg lärde hon sig i det hon beskriver som ett

Stine Hvid har kommit in i sprejmålningstekniken via sina konstnärsutbildningar. Den svåra tekniken att måla med sprejfärg lärde hon sig i det hon beskriver som ett "bootcamp" i Australien. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kulturfastigheten på gamla Kyrkogatan 21 får nu ett nytt kulturellt tillskott.

Kulturfastigheten på gamla Kyrkogatan 21 får nu ett nytt kulturellt tillskott. Foto: Per Eeg-Olofsson

Stine Hvid jobbar i flera tekniker. Här datorgrafik.

Stine Hvid jobbar i flera tekniker. Här datorgrafik. Foto: Per Eeg-Olofsson

Åtskilliga sprejburkar går åt till en muralmålning.

Åtskilliga sprejburkar går åt till en muralmålning. Foto: Per Eeg-Olofsson

Street Art Event

Var? Gamla kyrkogatan 21.

När? Fredag den 13 september klockan 16-22 och lördag den 14 september klockan 12-16.

Hur? Förutom att Stine Hvid skapar muralmålningen, så ställer hon också ut med street art-konstnärerna Adam Algotsson (”Appear37”) och Tim Timmey på Galleri Direkt.

Publicerad 13 September 2019 15:30