Längre restid till skolan har det blivit för många elever denna termin.

Längre restid till skolan har det blivit för många elever denna termin. Foto: Mostphotos

Två mils skolväg tar nästan två timmar

”Inte många vuxna hade accepterat det”

SVALÖV. Är det rimligt att ett barn ska behöva ägna 3 timmar och 35 minuter varje dag på att ta sig till och från skolan? Det tycker inte Anna Lundqvist, vars 15-åriga dotter måste ägna den tiden varje dag till och från hemmet utanför Stenestad till Linåkerskolan i Svalöv.

Av
Jonas Lundin

– Det är inte många vuxna som hade accepterat att det går två timmar att ta sig två mil för att börja dagen, säger Anna Lundqvist.

För Anna Lundqvists dotter har det blivit längre total restid sedan skolstarten för några veckor sedan. Förändringarna beror på olika saker (se artikel nedan). Bland annat har den skolskjuts som tidigare har hämtat dottern 8.15 från skolskjutshållplats Gålarp ställts in. Nu är hon hänvisad till att ta bussen därifrån klockan 7.15 istället. Med 2,5 kilometers gångväg hemifrån så måste dottern gå hemifrån 6.45. Alltså nästan två timmar innan skolan börjar klockan 8.40. Enligt skolskjutsens tidtabell så är dotterns tid på skolskjutsen 65 minuter, fem minuter mer än vad kommunens regelverk säger.

– Det gör mig lite orolig att det blir så långa dagar. Den senaste dagen så går de till fem i fyra och då är hon inte hemma förrän kvart över fem. Det är svårt att orka med de här eftermiddagslektionerna. Det är viktigt under nian att få bra betyg så man kommer in på den linjen man kommer in på på gymnasiet. Sedan är det läxor på det och lite annat och sedan sova, så det blir ju inte mycket kvar, säger Anna Lundqvist.

Hon har varit i kontakt både med biträdande rektor på Linåkerskolan och skolskjutsansvarig, men i skrivande stund är ingen lösning i sikte. Ett sätt att undvika de långa dagarna vore att köra dottern till Kågeröd så att hon kunde ta skolskjutsen därifrån, men det är inte möjligt, berättar Anna Lundqvist.

– Den bussen går tio över åtta, samtidigt börjar jag jobba i Helsingborg kvart över åtta. Det är inte helt enkelt. Om min sambo ska köra, så är det är ju ändå fyra, fem mil fram och tillbaka varje dag, det blir ganska mycket på ett år och det är kanske inte riktigt det som är meningen heller.

Hon är också kritisk mot bristande information om skolskjutsförändringarna.

– Det var dålig information. Det började spridas rykten en vecka innan skolan skulle börja att det var något som var ändrat, säger Anna Lundqvist.

– På Svalövs kommuns hemsida står det att ”bra kommunikationer gör det lätt att arbetspendla”. Det kan inte gälla Svalövs kommun utan Svalövs tätort. Jag har pratat med flera föräldrar om det här problemet, som säger att de flyttat från landet för att det inte går. Har man barn som går i skolan så är det jättesvårt att bo på landet. Skolskjutsarna funkar så dåligt och det är nya turer hela tiden. Man vet inte från år till år vad som gäller. Det blir en sådan ovisshet.

Publicerad 16 September 2019 09:00