Nu blir stadsdirektörens dyrbara tjänstebil föremål för interpellationsfrågor, för andra gången.

Nu blir stadsdirektörens dyrbara tjänstebil föremål för interpellationsfrågor, för andra gången. Foto: Arkiv/Flickr

Alexanderssons Tesla rullar vidare – i politiken

Även SD riktar frågor till Torkild Strandberg

LANDSKRONA.

Att påstå att stadsdirektören Christian Alexanderssons tjänstebil är årets mest uppmärksammade fordon i Landskrona torde vara tämligen okontroversiellt. Det dyrbara fordonet har dock varit långt ifrån okontroversiellt inom politiken, och nu blir det för andra gången föremål för frågor riktade till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var Landskronaposten/HD som för ungefär en månad sedan avslöjade att kommunens högste tjänsteman, stadsdirektören Christian Alexandersson under våren bytt tjänstebil till en Tesla Model X. Det är en bilmodell som oftast kostar över en miljon kronor i nypris. När Landskrona stad tecknat leasingavtal för stadsdirektörens räkning är dock priset satt lägre: 700 000 kronor. Även med den rabatten är det dock åtskilligt mer än det högsta nypris som Christian Alexanderssons anställningsavtal tillåter: 12 prisbasbelopp eller 558 000 kronor.

Torkild Strandberg (L) som är den som godkänt det nya leasingavtalet, har försvarat avsteget från vad som anges i anställningsavtalet med att totalkostnaden varje månad blir lägre för kommunen – i och med att Tesla är en elbil.

Det betyder dock inte att frågan är helt utagerad – den har rullat vidare inom politiken. Först ut att rikta frågor till Torkild Strandberg genom en så kallad interpellation var socialdemokraten Jonas Esbjörnsson, fullmäktigeledamot och före detta kommunalråd. Han undrade bland annat varför Torkild Strandberg frångått anställningsavtalets villkor och om det innebär att det är fritt fram för andra beslutsfattare inom kommunen att ta beslut över beloppsgränser om det anses gynnsamt för kommunen.

Nu har ytterligare frågor ställts till Torkild Strandberg angående tjänstebilen, denna gång från SD och Stefan Olsson. De tre frågor han ställer till Torkild Strandberg är känsloanknutna:

”Förstår du att Landskronas befolkning blir upprörd över slöseriet?”, ”Tror du att förståelsen för de besparingar och nedskärningar som Treklövern flaggat för blir mindre efter bilskandalen?”, samt ”Ångrar du dig att du gick med på att ge Stadsdirektören denna tjänstebil?”

– Jag fokuserar inte på befogenheterna för Torkild Strandberg att teckna anställningsavtal med mera, det har vi i kommunstyrelsen delegerat till honom, så där är inte mycket att säga om det, säger Stefan Olsson i ett pressmeddelande, och tillägger:

– Jag har valt att fokusera på signalvärdet när staden står inför stora besparingar/effektiviseringar, samt att det faktiskt finns billigare elbilar.

Publicerad 27 September 2019 16:08