Sjukhusstädning i egen regi eller på entreprenad? Frågan har åter aktualiserats i Region Skånes Servicenämnd.

Sjukhusstädning i egen regi eller på entreprenad? Frågan har åter aktualiserats i Region Skånes Servicenämnd. Foto: Region Skåne/Adobe Stock

Protestlista mot sjukhusstädning på entreprenad

Drygt 200 anställda har skrivit under

LANDSKRONA.

Under torsdagens möte i Region Skånes servicenämnd var lokalvården på Landskrona lasarett och på delar av SUS i Malmö uppe på dagordningen. Alliansen vill undersöka om det är möjligt att lägga ut den städningen, som idag sker i egen regi, på entreprenad. Städningen där har tidigare varit utlagd just på entreprenad, men togs tillbaka i egen regi av det röd-gröna styret under förra mandatperioden.

Av
Per Eeg-Olofsson

Bakgrunden är att Region Skånes eget servicebolag Regionsservice, som utför städningen, inte tycker att de får tillräcklig ersättning för jobbet. Istället för att höja ersättning till Regionservice vill Alliansen-partierna undersöka om det blir billigare att upphandla tjänsterna.

– Istället för att finansiera en bra offentlig städverksamhet väljer Alliansen att försöka spara kostnaderna genom privatisering. Det kommer sannolikt att leda till sämre städning och sämre villkor för personalen, säger Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Det handlar om ett 20-tal städare i Landskrona, och cirka 300 på SUS i Malmö.

I samma ärende har fackförbundet Kommunal skickat ett brev till politikerna i Servicenämnden med protester mot privatisering. Drygt 200 anställda på Landskrona lasarett uppges ha undertecknat det brevet.

Publicerad 27 September 2019 11:00