Polischefen Tina Anderberg och stadsdirektör Christian Alexandersson hade inga nyheter om pågående brottsutredningar. Däremot utlovades fortsatta krafttag mot kriminella nätverk.

Polischefen Tina Anderberg och stadsdirektör Christian Alexandersson hade inga nyheter om pågående brottsutredningar. Däremot utlovades fortsatta krafttag mot kriminella nätverk. Foto: Per Eeg-Olofsson

Polisens löfte: "Det ska bli väldigt jobbigt för kriminella"

Men något genombrott i utredningar är inte gjort

LANDSKRONA.

Under torsdagen hade polisen i Landskrona kallat till presskonferens. Något avslöjande om framgångar i utredningarna kring skjutningar och sprängningar blev det inte, men väl ett löfte om att det blir extra resurser till att bekämpa kriminella nätverk i Landskrona under lång tid framöver.

Av
Per Eeg-Olofsson

Under måndagsnatten mellan den 28 och 29 juli drabbades Öster i Landskrona av en våg av grovt våld, i det som förefaller vara en kedjereaktion av våldsamma uppgörelser i kriminella nätverk. Under loppet av ett fåtal timmar, mellan 20-tiden på kvällen och 4-tiden på morgonen, kom larm om både en skottlossning i korsningen Östergatan/Bredgatan, en upphittad handgranat på Föreningsgatan och en sprängning i en lägenhet på Tranchellsgatan.

Den 6 augusti drabbades Landskrona åter av grovt våld – någon placerade en kraftig sprängladdning på konstverket ”Två personligheter” utanför Stadshuset. När den gick av vid 23-tiden totalförstördes konstverket och stora delar av stadshusets fasad. Lyckligtvis befann sig ingen människa i närheten när det small.

Båda händelseförloppen är pågående utredningar hos polisen, men om dessa hade lokalpolischefen Tina Anderberg inte så mycket att meddela när det kallats till presskonferens under torsdagen.

– De bedrivs med full kraft framåt och det läggs mycket resurser på utredningarna, var hennes kommentar.

Tina Anderberg bekräftade även det som redan är känt: att de två händelseförloppen drivs som separata utredningar av avdelningen för grova brott i Helsingborg, och att polisen inte ser någon koppling mellan de två utredningarna.

Det har nu gått drygt två månader sedan den våldsamma natten på Öster och cirka en månad sedan sprängningen vid Stadshuset – men inga genombrott i utredningarna har som sagt presenterats. Eventuellt var det på grund av tryck från allmänhet och media som polisen under torsdagen kallat till presskonferens.

Klart är i varje fall att lokalpolischefen Tina Anderberg passade på att presentera en lista (se faktaruta) över gripanden, åtal och beslag som gjorts i Landskrona, efter att polisen här fått förstärkta resurser både från Polisområde Nordväst och från Polisregion Syd.

I den listan finns gripandet av en kvinna och två män, födda på 90-talet, som nu sitter häktade efter misstanke om grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Det var vid ett tillslag den 24 september på Bryggaregatan i Landskrona som polisen fann en pistol, ett pumphagelgevär och narkotika som kopplas till de tre.

– Jag kan inte säga något om vilken typ av narkotika det gäller, däremot att det är mängden som gör att misstanken är grovt brott, säger Tina Anderberg.

Men någon koppling till den våldsamma natten den 28-29 juli finns inte enligt Tina Anderberg.

– Nej, inte mer än att det handlar om personer som rör sig i samma kriminella miljö.

Budskapet för dagen var att de extra resurser som tilldelats brottsutredningarna i Landskrona kommer att finnas tillgängliga under lång tid framöver.

– Det ska bli väldigt jobbigt för kriminella att verka i Landskrona, säger Tina Anderberg.

Att det blev en kedja av våldsamma uppgörelser i juli tror Tina Anderberg kan ha att göra med att polisen redan tidigare satt tryck på kriminella.

– När vi sätter tryck på de här individerna så kan de ta till sådana här handlingar. Det är nätverk där man sitter på ett stort våldskapital, och när man gör upp så gör man det på öppen gata.

I Malmö har polisen jobbat med andra myndigheter i insatserna ”Operation Alfred” och ”Operation Selma”. Tanken är att genom myndighetssamarbete lagföra alla brott som yrkeskriminella begår, stora som små, och på så vis göra den kriminella tillvaron svår. Ett sådant samarbete är aktuellt även vad gäller kriminella nätverk i nordvästskåne berättar Tina Anderberg.

– Ja, vi har redan initierat de kontakterna. Att komma tillrätta med detta är inget som polisen kan göra själva.

Myndigheter som kan bli aktuella är exempelvis Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten.

Stadsdirektör Christian Alexandersson, som förde Landskrona stads talan, påpekade att även kommunen är delaktig i det arbetet.

– För vår del gäller det till exempel miljöförvaltningen och räddningstjänsten.

Detta har hänt efter våldsnatten på Öster

25 omhändertaganden för ringa narkotikabrott.

16 husrannsakningar i bostad.

11 husrannsakningar i fordon.

5 beslag av vapen, varav 2 skarpladdade.

12 beslag av narkotika, ringa brott till normalgraden.

2 narkotikabeslag, grovt brott.

4 personer åtalade, en för grovt narkotikabrott, 3 för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Publicerad 03 October 2019 15:00