”Glas är ett bra material att berätta i, du kan göra det osynligt men samtidigt kan du göra det opakt. Du kan plocka in grejer emellan, du kan jobba med det på ett helt annat sätt. I början så målade jag inte så mycket på glaset, utan det var bara en bild inne i glaset, men nu har det blivit mer och mer skulpturalt”, säger Kjell Engman.

”Glas är ett bra material att berätta i, du kan göra det osynligt men samtidigt kan du göra det opakt. Du kan plocka in grejer emellan, du kan jobba med det på ett helt annat sätt. I början så målade jag inte så mycket på glaset, utan det var bara en bild inne i glaset, men nu har det blivit mer och mer skulpturalt”, säger Kjell Engman. Foto: Jonas Lundin

Här har orden blivit till glas

Ny konstutställning på Pumphuset

LANDSKRONA. Rundlagda kvinnor i baddräkt, badhytter á la 20-talet som går att stänga. I många av de glaskonstverk som Kjell Engman nu ställer ut på Pumphuset, så finns det små figurer som berättar olika historier.

Av
Jonas Lundin

– Det här är min teater och objekten är mina artister, säger glaskonstnären Kjell Engman och tittar ut över Pumphusets konsthall som nu är fylld av hans glaskonstverk.

”Mitt skapande utgår från livets cirkel”. Så beskriver Kjell Engman sitt glaskonstnärsskap på Kosta Bodas hemsida, det småländska glasbruk där han är verksam sedan mer än 40 år. ”Tankar kring livet” heter hans utställning, som nu går att se på Pumphusets konsthall.

Glaskonstnären Kjell Engman är sedan över 40 år verksam vid Kosta Boda, där han har sin ateljé, men målar själva glasen gör han hemma på Öland.

Glaskonstnären Kjell Engman är sedan över 40 år verksam vid Kosta Boda, där han har sin ateljé, men målar själva glasen gör han hemma på Öland.

– Man har kommit till en viss ålder där man börjar fundera på vad man hållit på med egentligen. På den här utställningen är det både äldre och lite nyare saker, även om jag gjort om vissa av de nya för att passa in. Det ska finnas en helhet.

Det är tydligt att Kjell Engman hämtar inspiration från minnenas värld, och från musiken och naturen. Ett av konstverken är långsmalt och något som liknar en gunga som hänger från den. Ett minne från barndomens somrar uppe hos farföräldrarna i en by i Dalarna. En släkting ägde kvarnen där.

– Han var väldigt barnkär och tyckte att det fanns för lite grejer att göra för barnen i byn. Han gjorde om sin kvarn. När inte han körde sina säckar, så gjorde han en gunga.

– I min värld var den gigantisk för man fick upp en jävla fart när man gungade.

"Tankar kring livet" heter Kjell Engmans utställning i Pumphusets konsthall. På lördag är det vernissage.

Kjell Engman öppnar en liten omklädningshytt som finns i ett av konstverken, en badhytt som ser ut att vara hämtad från 1920-talet. Här och var förekommer en voluminös kvinna i baddräkt, till exempel på några av ”havsbubblorna” som står på golvet.

Kjell Engman är livrädd för ormar, men trots det gick det bra att göra denna röda orm. Mitt emot står en grön.

Kjell Engman är livrädd för ormar, men trots det gick det bra att göra denna röda orm. Mitt emot står en grön.

Längst bort i konsthallen, med utsikt mot havet, står några gitarrer i glas. Kjell Engman sätter på lugn musik som han gjort själv, något han brukar skapa till sina utställningar.

– Det har varit väldigt lyckosamt på de flesta ställen, när man har både och. Man kommer in i en annan atmosfär.

Gitarren återkommer i flera av verken.

– Jag hade ett band på 60-talet. Vi var världsberömda i hela Örebro. Vi spelade mest blues och reggae och den typen av musik. Det blev inte så många speltillfällen. Därför vikarierade jag i olika dansband. När man spelade själv så hade jag en Gibson men gude nåde dig om du tog med dig Gibsonen till ett dansband, för det var en rockgitarr. Då skulle det vara en Fender Stratocaster, säger Kjell Engman och pekar på en annan av glasgitarrerna.

Gitarren återkommer i flera av verken.

Gitarren återkommer i flera av verken.

Kjell Engman

Född 1946 i Stockholm.

Verksam som formgivare vid Kosta Boda sedan 1978.

Studerade 1973-78 på Konstfack och 1991 på Pilchuck Glass School Center i USA.

Har haft separatutställningar internationellt, i Australien, Nya Zeeland, Japan, Thailand, Italien, Tyskland, Schweiz, Turkiet, Holland, Grekland, England, Norge och Danmark.

VERNISSAGE

Kjell Engman - Tankar kring Livet

Pumphuset Konsthall

Vernissage lördagen den 5 oktober klockan 12 – 16. Utställningen invigs klockan 13. Kjell Engman kommer att närvara under vernissagen.

Utställningstid 5/10 - 3/11 2019

Arrangör: Borstahusens Konstförening

Publicerad 04 October 2019 08:30