Ella Glansk i årskurs 6 tycker att det blivit fint efter om- och tillbyggnaden av Billeshögsskolan.

Ella Glansk i årskurs 6 tycker att det blivit fint efter om- och tillbyggnaden av Billeshögsskolan. Foto: Jonas Lundin

Mer plats och ljus är melodin på Billeshögsskolan

Nu är de nya och ombyggda lokalerna invigda

BILLEBERGA. Det har varit trångt ett tag på Billeshögsskolan. 208 barn går här. Men nu är det större och fräschare, både för barn och vuxna.

Av
Jonas Lundin

– Visst har det blivit fint, säger Ella Glansk när hon tillsammans klasskompisen Felicia Dahlström sätter sig på en av bänkarna i blå nyans.

Bakom dem hänger gitarrer på väggen. De ska strax ha musikundervisning i den splitternya musiksalen. Tidigare skedde den i en barack.

Det är Annette Sergel och Magasin A Arkitekter från Landskrona som ritat om- och tillbyggnaden av Billeshögsskolan.

Det är Annette Sergel och Magasin A Arkitekter från Landskrona som ritat om- och tillbyggnaden av Billeshögsskolan. Foto: Jonas Lundin

Musiksalen är en del av den om- och tillbyggnad som skett på skolan. Skolans administration har fått nya lokaler, matsalen har blivit till- och ombyggd, omklädningsdelen av idrottshallen har fått nytt tak med solceller ovanpå, fyra klassrum är nya, med tillhörande grupprum, kapprum och arbetsrum. Cirka 17 miljoner kronor har kalaset gått på för det kommunala bostadsbolaget AB Svalövslokaler.

– Nu känns det som att insidan av skolan matchar den undervisning som vi bedriver. Det är moderna fräscha lokaler. Vi har alla elever inne på skolan nu. Innan hade vi förskoleklassen i andra lokaler på skolgården. Det är den absolut största vinsten, att vi är alla tillsammans, säger rektor Anna Bengtsson, som på fredagen guidar och visar upp de nya delarna av Billeshögsskolan.

”Det är mer som en skolrestaurang nu”, säger kokerskan Christina Andersson (tillvänster) om uppfräschning och utbyggnaden av skolans matsal. Här tillsammans med kockkollegan Lena Petersson (mitten) och produktionsansvarig Rebecca Kronquist (till höger). Nu finns i matsalen bland annat en matlinje till, så att barnen inte behöver stå på en enda linje och ta mat.

”Det är mer som en skolrestaurang nu”, säger kokerskan Christina Andersson (tillvänster) om uppfräschning och utbyggnaden av skolans matsal. Här tillsammans med kockkollegan Lena Petersson (mitten) och produktionsansvarig Rebecca Kronquist (till höger). Nu finns i matsalen bland annat en matlinje till, så att barnen inte behöver stå på en enda linje och ta mat. Foto: Jonas Lundin

AB Svalövslokaler har samarbetat med Magasin A Arkitekter från Landskrona, liksom tidigare när det gäller Svalöfs gymnasium, Lunnaskolans nya skolhus i Kågeröd, Heleneborgsskolan och Heleneborgshallen i Svalöv och om- och tillbyggnaden av förskolan Björkhäll i Röstånga.

– Här gjordes ju en stor tillbyggnad 2005. Vi har verkligen försökt att hålla det så att det inte ska se tillbyggt ut en gång till. Vi har försökt att hålla oss på precis samma sätt. Vi har till exempel skjutit fram kanslibyggnaden, men det känns inte som att den är tillbyggd, utan vi har fortsatt i samma huskropp, säger arkitekt Annette Sergel.

Pulspass även för vuxna. Rektor Anna Bengtsson och bildningsnämndens vice ordförande Émilie Lundgren (S) prövar också på pulspasset under invigningen.

Pulspass även för vuxna. Rektor Anna Bengtsson och bildningsnämndens vice ordförande Émilie Lundgren (S) prövar också på pulspasset under invigningen. Foto: Jonas Lundin

Den tillbyggda matsalen går att skärma av och användas till ändamål.

– Tanken med matsalsdelen var optimering. Det gjorde vi även på Svalöfs gymnasium. Att matsalen kan vara avskild så att man kan använda det till exempel till en samling, du kan stänga den dörren, köket kan förbereda lunchen och ha en samling här inne samtidigt. Man optimerar användningen av lokalerna. Det är en väldigt bra tanke, säger hon.

Publicerad 04 October 2019 12:00