Inte är det alla som har SM-tävlingar bokstavligt talat hemma. Men det har Patrik Holm i Asmundtorp. I slutet på oktober avgörs Swedish Championship med modellbilar i två klasser i ett hus precis intill hemmet.

Inte är det alla som har SM-tävlingar bokstavligt talat hemma. Men det har Patrik Holm i Asmundtorp. I slutet på oktober avgörs Swedish Championship med modellbilar i två klasser i ett hus precis intill hemmet. Foto: Per Eeg-Olofsson

Stora kickar i det mindre formatet

Patrik har byggt en nästan 50 meter lång bilbana

ASMUNDTORP. Vi befinner oss på Le Mans-banan 1970. De svenska racingstjärnorna Ronnie Peterson, Reine Wisell och Joakim Bonnier gör sin redo för att tävla. Men egentligen är det hemma hos Patrik Holm i Asmundtorp och i en mycket mindre skala.

Av
Jonas Lundin

46 meter lång med fyra spår: grön, röd, vit och blå. Asmundtorparen Patrik Holm tittar ut över sin bana för modellbilar. Den längsta plastbanan i trakterna - och kanske i hela Sverige.

– Alla spår är lika långa men inte lika enkla. Inner- och ytterspår är lite svårare att klara i och med att det blir lite snävare, säger han.

Le Mans 1970. I höst, närmare bestämt den 25-27 oktober blir det SM-tävlingar här. Både med NSR Classic bilar och NSR GT3 bilar.

Le Mans 1970. I höst, närmare bestämt den 25-27 oktober blir det SM-tävlingar här. Både med NSR Classic bilar och NSR GT3 bilar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det var för tio år sedan som intresset började. Patrik Holm byggde en bana i vardagsrummet. Sedan ett år har han en ny i huset bredvid istället.

– Jag ville faktiskt ha tillbaka mitt stora rum, säger Patrik Holm och skrattar.

Det svåraste med att bygga banan var att göra så att det blev åtkomligt för de som står bredvid banan, för att kunna hjälpa avkörda bilar upp igen på banan.

Badning förbjuden. Detaljerna har Patrik Holm gjort med stor noggrannhet.

Badning förbjuden. Detaljerna har Patrik Holm gjort med stor noggrannhet. Foto: Per Eeg Olofsson

– När jag började så gillade jag väldigt mycket att jobba med händerna, själva bygget av banan. Sedan är det ett tävlingsmoment som kommer in, som blir rätt så adrenalinstyrt. Jag ser det på alla som kommer hit, och när man sätter upp en tävling. Alla triggar igång, det kvittar om det är tjejer eller killar, unga eller äldre. Alla får lite puls, säger Patrik Holm.

Patrik Holm har inte sparat på krutet när det gäller detaljerna. Den gula Dunlop-startbågen ser väldigt autentisk ut. En man gestikulerar åt en kvinna att inte bada i en damm nedanför en kurva, den rosa bh:n ligger slängd över en skylt. De pyttesmå blommorna intill är gula.

– Det här ska vara Le Mans 1970, säger Patrik Holm och pekar på ett antal bilar invid banans högsta punkt, vid depån.

Patrik Holm har ungefär 100 modellbilar.

Patrik Holm har ungefär 100 modellbilar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publiken sitter på läktare och ser på när de svenska racingstjärnorna Ronnie Peterson, Reine Wisell och Joakim Bonnier gör sin redo för att tävla. Självaste Enzo Ferrari halvstår och läser tidningen strax intill Ferraris depå.

Polly – Patrik Holms smeknamn från länge sedan. Det är också namnet på hans modellbilbana Polly Raceway.

Polly – Patrik Holms smeknamn från länge sedan. Det är också namnet på hans modellbilbana Polly Raceway. Foto: Per Eeg-Olofsson

På en korvkiosk längre bort står namnet SP Chark, där Patrik Holm jobbar som produktionsansvarig till vardags. Bara fantasin sätter gränser.

– Det kommer idéer lite hela tiden som man håller på. Det är en fantastisk avslappning från resten av världen, man fokuserar helt.

Huset med bilbanan var tidigare en del av SP Chark, innan företaget flyttade till de nya lokalerna i Billeberga. Det syns invid banan också.

Huset med bilbanan var tidigare en del av SP Chark, innan företaget flyttade till de nya lokalerna i Billeberga. Det syns invid banan också. Foto: Per Eeg-Olofsson

Modellbilbanekörnning är inte så stor i Sverige, men större i länder som Spanien, Italien och Brasilien. Men i just nordvästra Skåne så finns det sex banor inom fyra mils radie: två i Helsingborg, tre i Vallåkra, en i Klippan och så Patrik Holms i Asmundtorp som är den största.

– Det har blivit ett litet mecka, säger Patrik Holm och skrattar. Vi dras ju till varandra.

Motorbanan Polly Raceway i siffror:

1 år drygt tog den att bygga.

50 kilo gips cirka och 7 liter trälim gick det åt att bygga den.

46 meter är längden.

4 spår har den.

12,5 volt körs den på.

Mer info:

www.pholm.se

Facebook: Polly raceway

Publicerad 04 October 2019 09:15