Kultur för så väl gammal som ung blir det i vanlig ordning på Kulturnatten den 11 oktober.

Kultur för så väl gammal som ung blir det i vanlig ordning på Kulturnatten den 11 oktober. Foto: Jonas Lundin/arkiv

Stadens själ ska frambesvärjas i oktobernatten

Skånska teatern, Venfilm och cykelspöken på årets kulturnatt

LANDSKRONA.

Har en stad en själ? Vilken är i så fall Landskronas själ? Svar på de frågorna kan man söka under kulturnatten den 11 oktober. Årets tema är ”Landskronasjälen”.

Av
Per Eeg-Olofsson

Programmet för årets kulturnatt i Landskrona är färdigt, och i vanlig ordning finns kulturella uttryck för alla sinnen på programmet, musik, mat, måleri, foto, spel, poesi, dans, slöjd med mera. I år har kulturnatten för första gången fått ett tema: ”Landskronasjälen”.

– Det var under det första planeringsmötet som tanken föddes, säger Emeli Zeilon, kultursamordnare på Landskrona stad som i vanlig ordning håller i trådarna för årets kulturnatt.

– Att ha ett gemensamt tema som man kan utveckla.

Och det har fallit väl ut tycker Emeli Zeilon.

– Arrangörerna har fått tänka till lite, varför de gör det de gör och vad som är Landskrona för dem.

”Vägverkets kommandoförband Etisk vandalism” tar på sig ansvaret för de kreativt omgjorda skyltar som dyker upp lite här och var, bland annat i Landskrona. Under Kulturnatten ställs sådana ut på Galleri Direkt.

”Vägverkets kommandoförband Etisk vandalism” tar på sig ansvaret för de kreativt omgjorda skyltar som dyker upp lite här och var, bland annat i Landskrona. Under Kulturnatten ställs sådana ut på Galleri Direkt. Foto: Göran Orrghen/Arkiv.

En nyhet för i år är även att kulturen flyttat in på nya arenor berättar Emeli Zeilon.

– Några butiker har kvällsöppet och visar konst i lokalerna. Och det är även musik på nya ställen, Sensus har fyra grupper som roterar mellan olika krogar.

I vintras spelades en kortfilm in på Ven. Den kan man se på Landskrona teater under kulturnatten.

I vintras spelades en kortfilm in på Ven. Den kan man se på Landskrona teater under kulturnatten. Foto: Leo Åkesson/Press

En hel del filmvisning står på programmet i år. På teatern visas filmer inspelade i Landskrona.

– Då visas bland annat filmen som spelades in på Ven i vintras, som då hette ”Miraklet på Ven” men nu heter ”Ön”. Det kan vara så att det är premiärvisning för den kortfilmen, säger Emeli Zeilon.

Lokaltidningen ber henne att plocka fram ett eget tips ur det digra programmet.

– Jag är nyfiken på den kulturhistoriska modevisningen som butiken Smart ska ha utomhus i Norra Kyrkogränd, säger Emeli Zeilon.

Hela programmet för årets kulturnatt hittar du Landskrona stads hemsida landskrona.se eller på Facebook: www.facebook.com/KulturnatteniLandskrona.

Butiken Smart på Norra Kyrkogränd säljer utvalda begagnade plagg. Under kulturnatten ordnar butiken kulturhistorisk modevisning.

Butiken Smart på Norra Kyrkogränd säljer utvalda begagnade plagg. Under kulturnatten ordnar butiken kulturhistorisk modevisning. Foto: Arkiv

Fem kulturnattstips

Lokaltidningens redaktion tipsar om fem saker under kulturnatten.

1. Sist blir först. När nattens evenemang avslutas vid 22-tiden blir det med musikmedley på Kasernplan. Musikklubben Soultime, som brukar hålla till på teatern, har förmågan att locka stjärnor inom genren, och utlovar själfull och fartfylld underhållning med unga förmågor.

2. Rullande rysligheter. Chans att både sträcka på benen, och höra om stadens rysligaste händelser, finns när det arrangeras guidad cykeltur med tema ”Skrönor och spöken i Landskrona”. Start klockan 19 vid museet, turen varar en timme. Föranmälan på tel. 0418-473411 eller 0418-473419.

3. Bidra till kulturarvet. Landskrona museum ska producera en utställning om tiden med Skånska teatern i Landskrona. Har du kanske något att bidra med, en berättelse, ett programblad eller rekvisita? Under kulturnatten tar Landskrona museums personal emot material. På museet blir det även körsång med Divertimento, monologer och dialoger med Teater Harlekin och krokiteckning. Man kan även skapa sin egen ”Landskronaplanet” och rita stadens hus.

4. Skämtsamma skyltar. Då och då har det synts märkliga gatuskyltar på stan i Landskrona – som den vanliga – men med en kreativ twist. Under kulturnatten ställer de hemliga upphovspersonerna under namnet ”Vägverkets kommandoförband Etisk vandalism” ut skyltar, videoinstallation och fotografier på Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan 21. Där visas även nyhetsbilder av Håkan Karlsson och brandmannen André Tajti, samt luffarslöjd av Maria Goldstrand.

5. Fånga det ogripbara. Kan man fotografera en själ? Det ska vara osagt, men under natten kan åtminstone barn och unga göra ett försök att fånga stadens själ med mobilkamera. Sektionen Fritid har pop-up verksamhet i den tomma lokalen på hörnet Järnvägsgatan/Östergatan, där det går att skriva ut bilderna på plats. Det blir även musik- och dansuppträdanden och öppen scen för unga.

Publicerad 06 October 2019 08:00