En tonåring från Svalövs döms nu för penningstvättsbrott efter att ha tagit ut 15 000 kronor i en bankomat, pengar som han fått swishat till sig.

En tonåring från Svalövs döms nu för penningstvättsbrott efter att ha tagit ut 15 000 kronor i en bankomat, pengar som han fått swishat till sig. Foto: Adobe Stock

Tonåring från Svalöv döms för penningtvätt

Tog ut 15 000 kronor i bankomat

SVALÖV. En tonårskille från Svalövs kommun tog ut 15 000 kronor som han fått skickat till sig via swish. Nu döms han för penningtvättsbrott, enligt en dom från Lunds tingsrätt.

Av
Jonas Lundin

Det var den 31 maj 2018 som det så kallade ”wishing-bedrägeriet” ägde rum. Ett wishing-bedrägeri innebär att en privatperson rings upp av en gärningsman, som hävdar att hen ringer från banken och ber personen att logga in på sin internetbank. På så vis får gärningsmannen tillgång till bankkontot. Sedan länsar man kontot.

I det här fallet var det sammanlagt 110 000 kronor som brottsoffret blev av med. De pengarna skickades på tolv utgående Swish-transakationer ut till åtta olika mottagare, varav Svalövskillen är en. Han har därefter tagit ut pengarna i en bankomat och överlämnat dem till annan person, enligt domen.

Den nu dömde var 16 år gammal vid brottstillfället. Han döms till 20 timmars ungdomstjänst för penningtvättsbrott. Dessutom ska han betala 800 kronor till brottsofferfonden. Han har erkänt de faktiska omständigheterna, men förnekar brott. Han menar att han handlat i nöd, då han ska ha tvingats att ta ut beloppet från sitt konto och blivit hotad.

Mannen som lurades på sina pengar har blivit ersatt av banken, med undantag för självrisken.

Publicerad 08 October 2019 14:06