Victor Gerdau fyller på grönsaker i en av de 2300 lådor som de packar och levererar varje säsong.

Victor Gerdau fyller på grönsaker i en av de 2300 lådor som de packar och levererar varje säsong. Foto: Per Eeg-Olofsson

Här kommer lådor laddade med grönt

Kollinge Torpargård får Svalövs kommuns miljöpris 2019

KÅGERÖD/EKEBY. Företeelsen med andelsjordbruk är sedan några år på frammarsch i Sverige. Kollinge Torpargård, som ligger precis i utkanten av Svalövs kommun, nära Ekeby, levererar varje vecka, under sommar och höst, lådor med ekologiska grönsaker till prenumererande kunder.

Av
Jonas Lundin

I en liten damm dricker några myskankor vatten. I en av odlingstunnlarna en bit bort håller Victor Gerdau på att hänga upp bevattningsslangar. Britta Nylinder kommer med en skottkärra full med bönor som de ska ta frön ifrån.

– Det är fredagsjobbet. Det blir ofta lite småplock, säger hon.

Det var Victor Gerdau, Britta Nylinder (bilden) och Klara Mörk som startade upp andelsjordbruket på Kollinge Torpargård. Just nu är det de två förstnämnda som främst driver det.

Det var Victor Gerdau, Britta Nylinder (bilden) och Klara Mörk som startade upp andelsjordbruket på Kollinge Torpargård. Just nu är det de två förstnämnda som främst driver det. Foto: Per Eeg-Olofsson

Torsdagar är annars den stora dagen för henne och Victor Gerdau. Då kör de ut lådor med ekologiska grönsaker och rotfrukter från den egna odlingen, till 14 utlämningsställen i nordvästra Skåne, som till exempel Svalöv, Kågeröd och Teckomatorp. Totalt har de 100 prenumeranter. Vad som hamnar i lådorna under den 23 veckor långa säsongen skiftar lite.

Victor Gerdau plockar upp grönsaker ur en låda som de delar ut. Blomkål, tomat, rotselleri, pumpa, purjolök, pumpa, palsternacka, morötter.

– I år har det varit ett jättefint squash-år. Vi försöker tänka på att det ska passa ett normalt hushåll och ha en balans, säger Britta Nylinder.

Det är ett småskaligt jordbruk med låg automatiseringsgrad, ett liv nära natur, djur och väder. På gården finns två gamla traktorer som de använder för att plöja, harva, så, plantera och kupa potatis med mera. Från att grödan är sådd eller planterad så gör de allt arbete med ogräsrensning och skörd för hand med enkla redskap som hjulhacka, bygelhacka eller grep.

Det är femte året som de driver andelsjordbruket på Kollinge Torpargård och det här är första året som Victor Gerdau inte jobbar vid sidan av. Det är hirs som är i förgrunden.

Det är femte året som de driver andelsjordbruket på Kollinge Torpargård och det här är första året som Victor Gerdau inte jobbar vid sidan av. Det är hirs som är i förgrunden. Foto: Per eeg-Olofsson

– Det som var svårt när vi drog igång det var nog att hitta en rätt skala och rätt mekaniseringsgrad, hur ska vi använda traktorn och så. Och vanlig bondekunskap. Jag visste nog knappt vad en harv var när jag började här. Jag har gått gå folkhögskola och lärt mig odla mat i trädgården. Men bondekunskaperna, det är ganska mycket man ska veta, säger Britta Nylinder.

Victor Gerdau fyller i:

– Vi är för stora för att göra allt för hand, men för små för att ha en mekaniseringsgrad som vanligt lantbruksföretag har, med maskiner. På fältet har vi morötter så det räcker för våra hundra lådor, en vanlig grönsaksodlare har mycket större yta och en speciell maskin bara för att ta upp morötter. Vi gör mycket för hand, men skulle vilja hitta en något bättre mekaniseringsgrad.

Mycket arbete görs för hand, till exempel att dra upp alla morötter.

Mycket arbete görs för hand, till exempel att dra upp alla morötter. Foto: Per Eeg-Olofsson

Victor Gerdau hade idén med andelsjordbruk färsk sedan han bott i Tyskland. På engelska heter det CSA, Community Supported Agriculture. Företeelsen finns över hela världen.

– Det är inte något nytt egentligen. Det är bara att det inte varit så vanligt i Sverige. Nu är det ökande. Ungefär samtidigt som vi startade så på ganska många andra ställen så var det flera som startade i Sverige, säger Britta Nylinder.

Nyligen har samhällsbyggnadsnämnden i Svalövs kommun beslutat att ge kommunens miljöpris år 2019 till Kollinge Torpargård.

Victor Gerdau kommer från Brasilien och har bott i Mexiko och Tyskland innan han flyttade till Sverige.

Victor Gerdau kommer från Brasilien och har bott i Mexiko och Tyskland innan han flyttade till Sverige. Foto: Per Eeg-Olofsson

På ett ställe i frilandsodlingen har de odlat subklöver för att skrämma bort ogräs mellan rader av vitkål. Längre bort ligger röda och gula prickar, på närmare håll visar de sig vara pumpor. En rapphöna flyger upp, en hare springer iväg.

– Det är lyxigt att få röra sig på jobbet, vara ute och kunna lyssna på fåglarna, säger Britta Nylander.

På väg tillbaka möter vi en kund som varit inne i gårdsbutiken, som i princip sköter sig själv.

– Jag gillar ekologiskt och speciellt nu på hösten. Jag köper det mesta från gårdsbutiker och jag odlar lite själv också, säger Louise Hagelid som kört hit från Gantofta.

De odlar också bönor, som här borlottibönor och kidneybönor.

De odlar också bönor, som här borlottibönor och kidneybönor. Foto: Per Eeg-Olofsson

Mer info:

Facebook: Kollinge Torpargård

Hemsida: www.kollingetorpargard.se

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk eller CSA definieras som ”ett direkt partnerskap som bygger på människans relation mellan en grupp konsumenter och en eller flera producenter, varigenom risker och belöningar från jordbruk delas, genom ett långsiktigt, bindande avtal.”

Källa: www.andelsjordbruksverige.se

Publicerad 09 October 2019 09:30