Vackrast i Landskrona? Kanske rent av vackrast i landet? Rådhuset är Landskronas kandidat när Arkitekturupproret har omröstning om Sveriges vackraste byggnad.

Vackrast i Landskrona? Kanske rent av vackrast i landet? Rådhuset är Landskronas kandidat när Arkitekturupproret har omröstning om Sveriges vackraste byggnad. Foto: Adobe Stock

Rådhuset med i omröstning om Sveriges vackraste hus

Men är det Landskonbornas egen favorit?

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Föreningen och påtryckarorganisationen Arkitekturupproret, bedriver, främst vi Facebook, kampanj mot nybyggnation av den typen som beskrivs som ”fyrkantiga lådor”. Som en del av opinionsbildningen delas både årligen ett ”kalkon”-pris ut och även ett ”fin”-pris. En del av verksamheten är även att anordna omröstningar via de många grupper på Facebook som föreningen startat. Tidigare har det röstats om ”Sveriges vackraste stad” och ”Sveriges fulaste stad”. Just nu pågår en sådan omröstning som gäller ”Sveriges vackraste byggnad”. Hundra kandidater har tagits fram genom tidigare omröstningar, och även Landskrona har en kandidat med: Ove Pedersens rådhus i nygotisk stil från 1884.

Värt att notera i sammanhanget är att just Rådhuset inte tycks vara det hus i Landskrona som Landskronaborna själva tycker är allra vackrast. När nu nedlagda gratistidningen Papperstidningen anordnade en omröstning om vilket som är stadens vackraste hus stod en närliggande byggnad som vinnare: ”Bankhuset” på hörnet av Eriksgatan och Rådhustorget.

Arkitekturupprorets omröstning hittar du HÄR.

Publicerad 09 October 2019 11:20