Efter lång tid inom Svalövs-politiken lämnar nu det före detta kommunalrådet Olof Röstin (M) alla uppdrag i kommunen.

Efter lång tid inom Svalövs-politiken lämnar nu det före detta kommunalrådet Olof Röstin (M) alla uppdrag i kommunen. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Svalövs-moderat lämnar fullmäktige och byter partiavdelning

Väljer Landskrona framför Svalöv

LANDSKRONA/SVALÖV.

Det tidigare kommunalrådet Olof Röstin lämnar nu helt politiken i Svalöv – och byter dessutom partiavdelning. ”Det är mer schysst mot väljarna”, säger moderaten som kryssades av väljarna, men ser sig som petad av det egna partiet.

Av
Anders Eeg-Olofsson

Jonas Lundin

Det var ett tag sedan det tidigare kommunalrådet Olof Röstin (M) lämnade toppolitiken i Svalöv. Nu säger han upp sina sista politiska uppdrag, nämligen platsen i kommunfullmäktige och platsen i kyrkorådet för Svalövsbygdens pastorat.

Olof Röstin stod överst på Moderaterna valsedel inför kommunvalet i Svalöv hösten 2018. Men när valet väl passerat och posterna skulle utses blev Angelie Fröjd partiets kommunalråd. För Olof Röstin blev detta en stor besvikelse, då han fick fler personkryss än partikamraten, 74 mot 41. Sin plats i fullmäktige kunde han behålla, men har nu alltså valt att lämna även denna.

– Under de omständigheterna tycker jag det är svårt att uppfylla det demokratiska arbetet och det är mer schysst mot väljarna att lämna det ifrån mig, säger Olof Röstin.

Olof Röstin och Svalövsmoderaternas ordförande Stefan Pettersson har olika uppfattningar om vad som har föranlett att Röstin inte fick bli kommunalråd.

Kommunens personalutskott har tidigare polisanmält Olof Röstin, efter misstanke om att han under förra mandatperioden skulle ha angett högre lön än han egentligen haft och därmed fått ut mer i ersättning för förlorad arbetsförtjänst än han skulle ha haft. Men enligt Stefan Pettersson var detta inget skäl till att Olof Röstin inte längre blev Moderaternas kommunalrådskandidat. Olof Röstins höll inte med.

– Jag upplever inte att jag dragit tillbaka min kandidatur, utan jag upplever ett stort motstånd från min egen grupp, sade Olof Röstin till Lokaltidningen då.

Olof Röstin lämnar uppdraget i kommunfullmäktige i Svalöv men tycker inte att han sviker de väljare som kryssat just honom, utan menar att det är den lokala partiavdelningen som bär ansvaret.

– Jag har ingen möjlighet att utföra mitt uppdrag i och med att förtroendet mellan mig och Svalövsmoderaterna är uttömt, säger han.

Istället har Olof Röstin valt att gå med i Moderaternas partiavdelning i Landskrona.

– Jag har ingen schism med Moderaterna och tänker inte byta parti och som Billebergabo ligger Landskrona närmast till hands, säger han, men tillägger också att han inte kommer engagera sig mer där än som en medlem som går på möten. Att flytta till Landskrona kommun – och därmed kunna ställa upp i valen där – är heller inte aktuellt, säger Olof Röstin.

Publicerad 22 October 2019 15:00