Vägfärjan Neptunus skadades när flytdockan som färjan ligger i kantrade. Nu får ersättningsfärjan trafikera färjeleden på Gullmarsfjorden längre än tänkt.

Vägfärjan Neptunus skadades när flytdockan som färjan ligger i kantrade. Nu får ersättningsfärjan trafikera färjeleden på Gullmarsfjorden längre än tänkt. Foto: Trafikverket

Vägfärja skadad när flytdocka kantrade

Orsaken: strejkande pumpar efter strömavbrott

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Trafikverkets vägfärja Neptunus råkade illa ut under måndagen. Färjan är på underhållsvarvet OHIAB i Landskrona för service, där färjan ligger i varvets flytdocka. Ett strömavbrott under natten till måndagen den 21 oktober gjorde att flytdockans pumpar slutade fungera, och flytdockan fick slagsida.

Det har gett ”omfattande skador” på vägfärjan som normalt kör över Gullmarsfjorden, det skriver Trafikverket på sin hemsida. Precis hur omfattande är ännu inte klart enligt verket, men både propellrar och elektronisk utrustning har fått skador.

Den äldre vägfärjan Gullbritt har fått vikariera för Neptunus när denna är intagen för underhåll. Det kommer Gullbritt nu fortsätta göra till dess att Neptunus åter är brukbar. Trafiken på färjeleden påverkas inte och går enligt tidtabell uppger Trafikverket.

Publicerad 23 October 2019 11:30