Angelie Fröjd (M), ordförande för Svabo/Svalo.

Angelie Fröjd (M), ordförande för Svabo/Svalo. Foto: Anders Eeg-Olofsson/Jonas Lundin/Arkiv

”De agerar inte för bolagets bästa”

Svabo-ordförande om avhoppen från styrelsen

SVALÖV. ”Jag anser inte att jag gjort några stegfel här, snarare de som nu väljer att lämna. Och det är kanske därför de lämnar”, säger ordförande Angelie Fröjd (M) om avhoppen från styrelserna i de kommunala bolagen Svabo/Svalo.

Av
Jonas Lundin

Jan Zielinski (S), Annie Karlsson (S), Johan Wigrup (C), Ida Andersson (C) och Tom Jensen (L) hoppar alla av styrelserna för Svabo/Svalo (se länk nedan).

– Om man inte kan stå bakom de beslut som fattas så är det det som gäller i en aktiebolagsstyrelse, att man hoppar av. Jag har all respekt för att de gör det, säger ordförande Angelie Fröjd (M).

Johan Wigrup säger att det inte var ett professionellt agerande av dig när det gäller vd:n Robert Johansens entledigande. Hur ser du på det?

– Det är lite komiskt att både Johan Wigrup och Jan Zielinski går ut och yttrar sig på det viset. Jag kan inte se något i deras agerande som är särskilt professionellt. De anklagar mig för att vara okunnig och sakna erfarenhet. Jag vet inte att de skulle ha mer erfarenhet och vet inte vad jag skulle ha kunnat ha gjort annorlunda. Jag tycker att de agerar både plumpt mot vd:n och definitivt inte för bolagets bästa, utan snarare utifrån sitt eget bästa, säger Angelie Fröjd.

Hon menar att Jan Zieliniski (S) borde veta bättre.

– Jag blir ganska hårt attackerad utifrån hur jag hanterat vd:ns avgång enligt LAS (Lagen om anställningsskydd (red. anm.). Det skrämmer mig att en man som arbetat som fackligt ombud i så många år går ut och ifrågasätter mig hur jag hanterat en vd-avgång enligt Lagen om anställningsskydd. Sedan kommer det i samma andetag att jag har brist på kunskap och kompetens.

Hon tror att det i kritiken mot henne finns en aspekt av kvinnligt och manligt.

– Det är ganska tydligt att man tycker att det är jobbigt att jag som kvinna under 40 år kommer in och rör om i grytan. Man tycker att jag bara agerar felaktigt, trots att jag hade en advokat på plats under sammanträdet för att hjälpa den nya styrelsen, eftersom man uppenbarligen inte hade koll på hur det går till när man kallar till möten.

Publicerad 31 October 2019 09:40