Under 24 timmar streamade Landskronabon Tommy Löfberg när han spelade golfspelet Golf Clash från nivå noll. Det gav nästan 100 000 kronor till Barncancerfonden.

Under 24 timmar streamade Landskronabon Tommy Löfberg när han spelade golfspelet Golf Clash från nivå noll. Det gav nästan 100 000 kronor till Barncancerfonden. Foto: Skärmdump

Ett dygn med online-golf gav 100 000 mot barncancer

Tommy Löfberg i Landskrona slog ett slag mot sjukdomen

LANDSKRONA.

Sedan förra året lever Landskronabon på sitt online-spelande av golfspelet Golf Clash. Nyligen drog han in 100 000 kronor till Barncancerfonden genom att streama sitt spelande under ett helt dygn.

Av
Per Eeg-Olofsson

Under 24 timmar, från klockan 11 på fredag till klockan 11 på lördagen, livesände Tommy Löfberg när han spelade spelet där Landskronabon är bland de bästa spelarna i världen.

– När det var åtta timmar kvar var man rätt trasig, berättar Tommy Löfberg som förberett sig genom att sova mycket de förgående nätterna, och genom att dricka mycket under dygnet.

Men ansträngningen gav lön för mödan. Syftet med maratonsändningen var att få följare att donera pengar till Barncancerfonden. Resultatet blev över förväntan.

– Det blev cirka 96 000 kronor. Jag lägger själv till det sista upp till 100 000, berättar Tommy Löfberg som hade räknat med att insamlingen skulle ge mellan 10 000 och 15 000 kronor.

Varje timme var det mellan 300 och 500 besökare som följde sändningen berättar Tommy Löfberg, runt 16 000 besök totalt under dygnet. Men så har Tommy Löfberg också en stor följarskara på Youtube, hans främsta kanal.

Runt 53 000 användare tittar regelbundet på hans klipp där han antingen livespelar i turneringar, lägger upp speltips eller gör promotionmaterial i samarbete med bolaget som gjort spelet Golf Clash. Cirka 2000 klipp har Tommy Löfberg på sin kanal.

Det tar mycket tid så klart, men nu finns den tiden. Sedan december förra året lever Tommy Löfberg på spelandet. Då sade han upp sig från sitt tidigare jobb för att satsa på spelkarriären.

– Egentligen hade jag kunnat göra det mycket tidigare, men det var då jag vågade, säger Tommy Löfberg.

Golfspel är kanske inte är den första spelgenren som man förknippar med e-sport på proffsnivå. Att det blev just golfspel som Tommy Löfberg blivit så bra på är lite av en slump berättar han. Precis som att han började spela överhuvudtaget.

– Ja det är lite udda, säger han.

– Det var ren slump att jag fastnade för det. Min lillebror är jätteintresserad av att spela golf, och det var han som först spelade. Jag provade och fastnade för det.

Som barn blev det dock begränsat med spelandet, berättar han, föräldrarna satte en gräns och fotboll och andra intressen konkurrerade. Den höga nivå som Tommy Löfberg nu spelar på har han nått i vuxen ålder, efter en vändning i livet.

– När det tog slut med mitt ex så var jag hemma lång tid med vår dotter. Efter att hon somnat vid sju-åtta så hade jag mycket tid. Spelet blev ett sätt att zona ut. Sedan när jag blev duktig på det blev det ännu roligare.

Kommer du att göra om detta med en 24-timmars sändning?

– Troligtvis. Det skulle kunna bli en årlig grej med tanke på hur bra insamlingen gick.

Publicerad 01 November 2019 14:20