Familjehälsan flyttar efter svårigheter i att rekrytera personal.

Familjehälsan startar i Landskrona den 1 februari. Foto: Arkiv/Genrebild

Vårdgivare etablerar sig i Landskrona: "Bättre förutsättningar"

Flyttar verksamheten från Åstorp

LANDSKRONA.

Familjehälsan Åstorp gjorde succé och lyckades lista 4 000 patienter. Desto motigare gick det på rekryteringssidan, vilket innebär att verksamheten nu flyttar fyra mil söderut – till Landskrona.

Av
Wilhelm Nilsson

2007 etablerade sig den privatägda vårdgivaren, Familjehälsan, sig i Åstorp. Sedan starten har mottagningen brottats med en hel del rekryteringsproblem. Dels har det varit svårt att rekrytera läkare och lika svårt att rekrytera en delägare som kan axla rollen verksamhetschef.

– Under ett års tid har vi vänt på alla stenar för att finna en lösning. Att ta in hyrläkare skulle vara ett alternativ, men vi känner att vi vill ha läkare på plats under ordinarie tid. Vi hade allra helst varit kvar i Åstorp, men vi har alltså inte hittat en bra lösning. Jag beklagar verkligen att vi inte lyckats finna en lösning och det får vi se som ett misslyckande, säger Kenneth Jacobsson, chef för primärvård och rehabilitering på Praktikertjänst, den senare som äger Familjehälsan.

Med start den 1 februari är förhoppningen hos verksamheten, att de ska vara igång i Landskorna.

– Vi vill fortsätta kämpa för den här verksamheten, och därför ser vi inga andra alternativ än att flytta till Landskrona. Där hoppas vi kunna få bättre förutsättningar för att kunna rekrytera fler.

Kenneth Jacobsson hoppas på bättre förutsättningar i Landskrona.

Kenneth Jacobsson hoppas på bättre förutsättningar i Landskrona. Foto: Pressbild

Familjehälsan Åstorp har 4 000 listade patienter. Vad händer med dem nu?

– Tillsvidare flyttas dem per automatik över till Landskrona. Men efter en tid har de möjlighet att lista om sig hos oss. Fria vårdval gäller så det är upp till var och en om den vill flytta med oss till Landskrona. Sedan får tiden utvisa hur många som stannar kvar hos oss i slutändan, avslutar Kenneth Jacobsson.

Publicerad 04 November 2019 14:40