”Jag vill gärna att det ska vara någon form av samlingsplats. Jag tycker att det är roligt att kunder kommer in och dricker kaffe, även om de inte köper något”, säger Anita Jönsson.

”Jag vill gärna att det ska vara någon form av samlingsplats. Jag tycker att det är roligt att kunder kommer in och dricker kaffe, även om de inte köper något”, säger Anita Jönsson. Foto: Per Eeg-Olofsson

”Man känner sig extra fin”

Ny butik bjuder på kaffe och retrokänsla

TÅGARP. Kakelbutiken i Tågarp har flyttat till BVL i Kågeröd. Flyttat in har istället en klädbutik med Rockabilly-stuk. ”Jag älskar att kvinnor får vara kvinnor och män får vara män”, säger Anita Jönsson, som driver Tofta Nostalgi.

Av
Jonas Lundin

– Den kallas också ibland för ischokladkaka i modern tid, men i min värld så är det radiokaka, säger Anita Jönsson och dukar upp denna smak av 50-talet.

Vi slår oss ned i fåtöljer som doftar av samma tid. I affären hänger betydligt nyare kläder, från främst England, i Rockabilly- och 50- och 60-tals stil.

Det var för sju år sedan som Anita Jönsson började sälja kläder på olika bilträffar på sommaren och på webben. I mitten av oktober slog hon upp portarna till Tofta Nostalgi även i centrala Tågarp. Till invigningen kom det runt 120 personer.

”Jag gillade klänningar innan, men just nu är jag inne på byxorna. Det varierar lite efter årstiderna. I somras var det jätteskönt att ha en klänning”, säger Helene Sandberg, som agerar mannekäng.

”Jag gillade klänningar innan, men just nu är jag inne på byxorna. Det varierar lite efter årstiderna. I somras var det jätteskönt att ha en klänning”, säger Helene Sandberg, som agerar mannekäng. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Det är superkul att det ligger här i byn, säger Tågarpsbon Helene Sandberg, sedan tidigare trogen kund till Anita Jönsson.

Helene Sandberg använder gärna sina rockabilly-kläder till vardags.

– Du kanske inte är ute och springer i det, men ska du hem till någon, så kan man ha det. Det funkar. Eller en klänning i trädgården. I somras tog jag på en klänning och var ute i trädgården. Då känner man sig extra fin, säger hon.

Radiokaka, en smak av 50-talet.

Radiokaka, en smak av 50-talet. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ibland kan det komma positiva reaktioner från omgivningen, som från en okänd person på ett köpcenter, berättar hon.

– Till och med 60-åringar känner sig som prinsessor när de får på sig det här. Det blir något speciellt. Man sträcker på ryggen och får en annan hållning, säger Anita Jönsson.

Underkjolen i tyll var en del av kvinnors vardag på 1950-talet.

Underkjolen i tyll var en del av kvinnors vardag på 1950-talet. Foto: Per Eeg-Olofsson

Hennes intresse för den typen av kläder och den tiden, började med bilarna. Första gången hon körde ”raggarbil” var hon 18 år gammal, med precis nytaget körkort.

– Det var en sådan härlig känsla, den satte sig i ryggmärgen, säger Anita Jönsson.

Tatueringar är en del av Rockabillykulturen även om de var ovanliga på 1950-talet.

Tatueringar är en del av Rockabillykulturen även om de var ovanliga på 1950-talet. Foto: Per Eeg-Olofsson

Helene Sandberg agerar mannekäng för dagen. Först visar hon upp en vit klänning med röda körsbär. När hon öppnar draperiet till omklädningshytten den andra gången så är det med en röd kreation med svart mönster med rosor, ankare och svalor. Underkjolen matchar i svart och lyfter klänningen.

– Det här är ju julklänningen, säger Helene Sandberg och skrattar.

Hemmets Veckotidning med

Hemmets Veckotidning med "Siwan" på framsidan bidrar till retrokänslan. Foto: Per Eeg-Olofsson

Rockabilly

Begreppet rockabilly kommer från ordet ”rock” och ordet ”hillbilly” som betyder lantlig. På engelska är det en nedsättande beteckning som ungefär motsvarar svenskans ”bonnläpp”. Rockabilly är först och främst en modern musikstil inspirerad av 1950-talets rock ‘n roll-era, tänk Billy Haley and his Comets och Elvis Presley. Musiken är en blandning mellan country, som tidigare kallades för hillbillymusik, och blues och är en av de tidigaste formerna av rockmusik. Under senare år, särskilt i Sverige, har rockabilly blivit mer av ett koncept med matchande kläder, frisyrer och tatueringar, inspirerade av de amerikanska 50- och 60-talen. Man kör ofta bilar från samma tidsepok. Allteftersom nya artister och stilar uppkom och beblandade sig, bildades det andra typer av rockabillys. Rockabilly-konceptet i Sverige har fått inflytande från raggarkulturen.

Mer info:

www.toftanostalgi.se

Facebook: Tofta Nostalgi

Instagram: toftanostalgi

Publicerad 06 November 2019 09:00