De breda vävstolarna gick knappast in genom dörren vid flytten. Hon var själv tvungen att dekonstruera dem och bygga upp dem igen. ”När man väl vet hur sakerna fungerar, så är det inget konstigt att sätta ihop dem”, säger Bettina Posselt.

De breda vävstolarna gick knappast in genom dörren vid flytten. Hon var själv tvungen att dekonstruera dem och bygga upp dem igen. ”När man väl vet hur sakerna fungerar, så är det inget konstigt att sätta ihop dem”, säger Bettina Posselt. Foto: Per Eeg-Olofsson

Bettina väver sin dröm på Citadellet

Jobbar som handväverska på heltid

LANDSKRONA. På ett fönster inne på Citadellets borggård, står det ”Handväfveri”. Det är en syssla som Bettina Posselt har gett sig den på att det ska gå att leva på. Det är hon rätt ensam om i både Landskrona och hela Skåne.

Av
Jonas Lundin

Bettina Posselt tar av sig inneskorna och sätter sig vid en av de två vävstolarna.

– Jag väver alltid barfota, då vet jag var jag är, säger hon.

tterna far upp och ner på tramporna, skytteln forsar fram och tillbaka och slagbommen säger dunk-dunk i en rytm som kräver fullt fokus.

Det är här på 57 kvadratmeter i den gamla sjukhuslängan på Citadellet som Bettina Posselt har sitt handväveri sedan i början av oktober.

Bettina Posselt är Landskronas, och förmodligen även Skånes, enda handväverska, som har det som ett yrke. Ett medvetet val. Efter många år i Malmö, där hon jobbade som trädgårdsmästare inom LSS, flyttade Bettina Posselt upp till Dalarna för en treårig utbildning på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk. Gesällbrevet från 2016 hänger på väggen.

Skyttel...

Skyttel...

– Det är bara ett fåtal som bedriver det yrkesmässigt, åtta timmar om dagen. Här i Skåne känner jag inte till någon annan. Det är inte vanligt alls. Många undrar om man kan leva av det. Jag vet inte, just nu är det tufft, men jag ger det en chans och jag vill verkligen göra det här. Jag har väntat hela mitt liv på det, säger Bettina Posselt.

Att det blev just Landskrona var både en slump och ett strategiskt beslut. Efter åren i Dalarna längtade hon tillbaka till Skåne.

– Jag tittade på kartan och ville varken till Helsingborg eller Malmö. Då föll valet på Landskrona som låg bra till, säger hon.

Bettina Posselt väver gärna barfota, för att kunna känna vilken tramapa hon är på bättre.

Bettina Posselt väver gärna barfota, för att kunna känna vilken tramapa hon är på bättre. Foto: Per Eeg-Olofsson

Många frågar henne om hon väver mattor, men så är det inte. Hon gör tyger till folkdräkt och beklädnad, plädar och filtar och möbeltyger. Hon skulle även vilja få skrädderier som kunder.

Söndagen den 17 november klockan 12-18 har hon öppningsmingel, med provvävning bland annat.

– Då får barn och vuxna känna på hur det känns att kliva på tramporna, säger hon.

Foto: Per Eeg-Olofsson

Mer info:

www.bptextil.se

Facebook: bptextil

Instagram: @handvafveri

Publicerad 06 November 2019 09:00