”Jag kommer berätta vad feelgood är och varför jag tycker att fler borde läsa den genren”, säger författaren Frida Skybäck som snart kommer till Svalövs bibliotek.

”Jag kommer berätta vad feelgood är och varför jag tycker att fler borde läsa den genren”, säger författaren Frida Skybäck som snart kommer till Svalövs bibliotek. Foto: Press

”Det är alltid en hoppfull historia”

Succéförfattaren berättar om feelgood i Svalöv

SVALÖV. Frida Skybäcks första feelgoodroman sålde så pass bra att hon kunde säga upp sig från lärarjobbet och satsa heltid på skrivandet. Nu är hon aktuell med en ny bok i samma genre, ”Bokcirkeln vid världens ände”. Den 16 november kommer hon till Svalövs bibliotek för att berätta om sina böcker, sitt skrivande och vad det är som lockar henne med just feelgoodgenren.

Av
Jonas Lundin

– För mig är feelgood en utvecklingsroman, där man får följa en eller flera personer under en del av deras livsresa. Det handlar om vanliga människor med den typen av problem och motsättningar som alla människor utsätts för någon gång i livet. Till exempel att någon närstående går bort eller att man genomgår en svår skilsmässa eller förlorar jobbet, säger Frida Skybäck.

Den växande feelgoodgenren är relativt ny i Sverige, men har blivit ett etablerat begrepp, med en egen scen på Bokmässan i september till exempel, berättar hon. Hennes debut i genren, ”Bokhandeln på Riverside Drive” från 2018, sålde i över 100 000 exemplar. Nu är Frida Skybäck aktuell med en ny bok i samma genre, ”Bokcirkeln vid världens ände”.

– Det jag tycker så mycket om med den genren är att den handlar om den typen av problem som alla människor någon gång kommer att vara med om, men det är alltid en hoppfull historia. Det handlar om hur man hittar tillbaks till livet och hittar fotfästet igen efter att man varit med om något svårt, säger Frida Skybäck.

Tidigare har du skrivit fem historiska romaner. Finns det någon gemensam nämnare med dina två feelgoodromaner?

– Både i ”Bokhandeln…” och ”Bokcirkeln…” finns det en parallellhistoria som utspelar sig i det förflutna. Det är något slags tema i alla mina böcker att vi påverkas av historia på något sätt. Väldigt ofta kan man hitta svaren i det förflutna. Om man känner sig vilsen i nutid så kan det hjälpa att gå tillbaka i tiden och förstå sig på sin egen familjehistoria till exempel.

Din nya bok heter ”Bokcirkeln vid världens ände”. Har du själv någon erfarenhet av just bokcirklar?

– Jag har varit med i flera bokcirklar. Det är väldigt häftigt hur litteraturen kan förena oss på olika sätt. Det är lite grand ett tema i båda de här böckerna, hur läsande och böcker ger oss en kontext och en tillhörighet. Det är väldigt fint att människor kan samlas kring litteratur.

– Vi måste värna om det litterära samtalet. Det finns så mycket annat som pågår i världen men jag tror att läsa och prata om böcker är ett bra sätt att känna efter inåt hur man själv mår och genom att få möta andra människor kanske få förståelse hur andra tänker och ser på saker, säger Frida Skybäck.

Hon stannar kvar i samma genre även med nästa bok, som faktiskt kommer att utspela sig bland annat i trakterna av Landskrona.

– Mina feelgood är speciella just för att de har en lite mörkare historia i botten. Den kommer också att utspela sig i Skåne och handla delvis om flykten över sundet under andra världskriget.

Författarbesök – Frida Skybäck

När: Lördag den 16 november, klockan 12.

Var: Svalövs bibliotek

Entré: Gratis. Evenemanget är en del av Svalövs kulturkalas.

Publicerad 07 November 2019 09:00