Vd Lewis Horne vid prototypbilen när den visades i Landskrona.

Vd Lewis Horne vid prototypbilen när den visades i Landskrona. Foto: Arkiv

Svensk elbilstillverkare i kris

Övergav Landskrona – nu blir det kanske ingen bil alls

LANDSKRONA/LUND.

Med elbilstillverkaren Uniti skulle framtiden flytta in i armaturtillverkaren Thorn Lightings gamla industrihallar i Landskrona. Men av löftet om en supermodern tillverkningslinje för en lätt och snål elbil blev intet. För drygt ett år sedan meddelade Uniti att tillverkningen hamnar i Storbritannien. Och nu ser det ut som det inte blir något alls. Det är minus i kassan och bolagets revisor har hoppat av.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är Schibstedt-ägda sajten Bytbil.se som rapporterar om den akuta ekonomiska krisen i bolaget. Uniti startade som ett start up-företag i Lund, där huvudkontoret finns. Bolaget har fått in bulken av sitt kapital från investerare, crowdfunding och genom förskottsbetalningar för beställda bilar. Men inte en enda färdig bil har levererats, löftet har varit att de ska rulla av bandet i fabriken i Silverstone, England nästa år. Senast den 17 oktober i år meddelade Uniti att det nu är möjligt att förhandsbeställa den tresitsiga bilen, med ett pris på 168 000 kronor, efter miljöbonus.

Men nu ser det ut som om den lätta elbilen Uniti One, aldrig kommer rulla annat som en prototyp. Enligt Bytbil.se har företaget på grund av det ekonomiska läget tvingats att upprätta en kontrollbalansräkning som var klar den 24 september, långt efter kraven i Aktiebolagsslagen. Enligt den är det egna kapitalet minus 9,4 miljoner kronor, med andra ord så fattas det nästan tio miljoner kronor.

Unitis revisor, Jonas Nilberg på KPMG, har hoppat av sitt uppdrag på egen begäran, utan att ha fått någon efterträdare. I sin revisionsberättelse påpekar han dock flera stora brister i årsredovisning och räkenskaper. Bland annat skriver han: ”Dessa förhållanden tyder enligt vår bedömning på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten.”

Nu väntar en extra bolagsstämma för företaget.

Under stort pådrag och med influgna gäster presenterade Uniti sin bil i Landskrona i december 2017. Men någon Landskrona-fabrik blev det inte, och nu är frågan om det blir några bilar överhuvudtaget.

Under stort pådrag och med influgna gäster presenterade Uniti sin bil i Landskrona i december 2017. Men någon Landskrona-fabrik blev det inte, och nu är frågan om det blir några bilar överhuvudtaget. Foto: Mia Kristoffersson/Arkiv

Publicerad 07 November 2019 16:45